Ердоган с официален план за буферна зона в Сирия

Той е в разнобой със стратегията на Обама, но ЕС е склонен на подкрепа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви официално плановете за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, предаде ТАСС. Той подчерта, че в нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си. Първоначално зоната ще бъде създадена по протежение на 98 км от турско-сирийската граница, като ще достига на 45 км в територията на Сирия, но може да бъде разширена, заяви Ердоган в интервю за телевизия "Ал Арабия", цитиран от БТА.


"Това ще бъде зона без терор и там ще могат да живеят вътрешни бежанци и тези, които се намират в лагерите в Турция", смята турският президент. Той добави, че вече може да започва кампания за събиране на средства за проекта. Турция ще може да построи жилища, отговарящи на нуждите на Сирия, като реши отчасти проблема с нуждата от жилища за бежанците, подчерта Ердоган.


Въпреки това предложението на Ердоган не среща подкрепа дори в САЩ, подчертава ТАСС, като цитира изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест от началото на месец декември. Създаването на подобни зони би изисквало съществени ресурси, включително значителни сухопътни сили. Това противоречи на стратегията, изложена от президента на САЩ Барак Обама, заяви Ърнест. САЩ категорично обявиха, че няма да изпращат сухопътни части в Сирия и Ирак.


ЕС обаче е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с Реджеп Тайип Ердоган в началото на октомври. В края на ноември лидерите на ЕС и Турция се договориха да се създаде фонд от 3 милиарда евро в помощ на Анкара. В замяна на това Турция обеща да контролира по-добре границите си и да сътрудничи в борбата срещу каналджиите, които работят по бреговете й.


Русия уважава суверенитета на Сирия и е против създаването на забранена за полети зона в тази страна, заяви в началото на октомври специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка и заместник-външен министър Михаил Богданов. Предложението за създаване на такава зона не се опира нито на Устава на ООН, нито на международното право, заяви Богданов. Той освен това повтори руската позиция, че Русия не възнамерява да извършва сухопътна операция в Сирия.


В интервюто на Ердоган се изразява и желание за възстановяване на отношенията с Русия и връщането им в предишното русло. "В момента те не са окончателно скъсани. За последните 10 години постигнахме невиждан напредък в отношенията. Станахме стратегически партньори", заявил е турският президент. Той подчертава, че в междудържавните отношения никога не трябва да се изключва дипломацията и е необходим разумен подход.


Ердоган напомни, че външните министри на двете страни Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са се срещнали след възникването на криза в отношенията. "Чавушоглу оцени тази среща позитивно, но от руска страна чухме други изявления. Бих искал в бъдеще наши министри отново да преговарят. И виждам, че политически лидери от други страни не искат отношенията между нашите две страни да се развиват по такъв негативен начин и се опитват да съдействат", подчерта турският президент.