Саботират ски сезона на Витоша

Крими

28-12-2015, 12:26

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Витоша ски АД: Нямаме нищо общо с приписваните ни дейности

Окрадоха оръдията за технологичен сняг, само дни преди трайното застудяване

Сезонът на Витоша ще се забави, след поредната атака срещу съоръженията в планината, прогнозира "24 часа". Важни компоненти на три от ключовите оръдия за технологичен сняг бяха откраднати дни преди очакваното трайно застудяване, което щеше да позволи използването им. Съоръженията от години се поставят от "Витоша ски" около пътеката за Меча поляна на единствената хомологирана писта "Витошко лале" 1. След много явни и тайни обявления, че на Витоша е лошо да се карат ски, "крадците" са използвали тъмнината и са атакували оръдията в нощта на 27-ми декември.


Саботажът е извършен чрез кражба на захранващи и информационни кабели и куплунги, без които оръдията не могат да функционират. Щетите са за около 5000 евро, като паричната стойност не е най-големият проблем за възстановяването им – нужните резервни части трябва тепърва да се поръчат и да бъдат доставени от чужбина. От дружеството "Витоша ски" изразиха учудването си кой би имал интерес да краде такива специализирани кабели, неприложими при каквато и да било друга техника и практически непродаваеми в България.


Заради това се смята, че става въпрос за целенасочен саботаж на старта на ски сезона на Витоша. Престъпниците са заснети от охранителните камери и кадрите вече са изпратени в полицията за разпознаване и образуване на производство. Вероятността това да не са случайни апаши, а добре познати противници на развитието на зимните спортове у нас, е голяма. По време на последните стартове от световната купа на Банско пък бе взривен трансформатор, за да може да се саботира състезанието и така България да влезе в черния списък на ФИС.