Motörhead остана без глас

Новините

29-12-2015, 09:08

Снимка:

в-к Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Леми Килмистър е мъртъв

На 70-годишна възраст почина вокалът и основателят на култовата британска рокбанда Motörhead Йън Фрейзър "Леми" Килмистър, след кратка битка с агресивна форма на рак. Тъжната новината съобщи групата във Facebook. Роклегендата научи, че страда от рак на 26 декември, само два дни, след като навърши 70 години. Леми бил открит в дома му в Лос Анджелис с джойстика на любимата му видеоигра в ръка.

Леми Килмистър е роден на 24 декември 1945 в Стоук он Трент, област Стафордшър в централна Англия. Първата му по-сериозна банда е The Rockin' Vickers - групата дори посещава Югославия през 1965 г. През 1967 г. за известно време е роуди на The Jimi Hendrix Experience. Следващата значима стъпка в кариерата на Леми е групата Hawkwind - от 1971 до 1975 г., там той се преквалифицира от китарист в басист, но свири на баса като на ритъм китара, с което придава характерен саунд на бандата.

Основава Motörhead през 1975 година и е единственият постоянен член на формацията - през групата са минали общо 11 музиканти. В историята си групата има 22 студийни албума, като пикът на популярността на Motörhead е в началото на 80-те - албумите Ace of Spades и No Sleep 'til Hammersmith. Леми завинаги ще остане в паметта ни със своя див и необзудан стил и начин на живот, както и с емблематичната си стойка по време на концерти - пеейки с високо вдигната глава и поглед вперен нагоре.

"Ще съобщим повече по-късно, а засега слушайте силно Motörhead и Hawkwind, слушайте музиката на Леми СИЛНО. Пийнете едно или повече. Споделяйте истории. Радвайте се на ЖИВОТА, както би го сторил този невероятен човек. Той би направил същото", споделиха Motörhead във Facebook. За онези, които се чудят какво точно да пийнат в памет на Леми, е достатъчна информацията, че през август той съобщи, че поради здравословни проблеми е минал от уиски с кола на водка с портокалов сок.