200 000 туристи са посетили най-новите атракции в "Двореца"

В "Двореца" бе изградена нова арт галерия и културно-информационен център

Повече от 200 000 туристи са посетили най-новите атракции в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик, изградени по проекта "Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие", съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова на пресконференция.
Над 1 228 000 евро е инвестицията, усвоена по старата програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Сред партньорите в съвместните инициативи е румънската община Текиргьол, университета "Овидиус" в Констанца, община Балчик, Университетската ботаническа градина.
В рамките на проекта с ресурс от 77 000 евро в "Двореца" бе изградена нова арт галерия - "Тунела", и културно-информационен център, каза Жени Михайлова. Новият дом на пластичните изкуства се настани в неизползвано пространство, като каменните стени на тунела бяха реставрирани. Галерията, изградена в стил сецесион, разполага с модерни експозиционни витрини. През отминаващия туристически сезон "Тунела" отвори врати за археологическата изложба "Реликвите на Калиакра" и други културни събития.
В новия културно-информационен център, който е оборудван с мултимедия и друга техника, вече се проведе езиково обучение. Центърът ще работи целогодишно и ще популяризира културно-историческите забележителности по Северното Черноморие, допълни директорът на държавния културен институт.
По проекта запустял парк в Текиргьол е превърнат в ботаническа градина като специалисти от Балчик са оказали подкрепа в благоустройствените дейности.