Русия може да спре доставки към "Овергаз" (обновена)

Политика

30-12-2015, 19:44

Снимка:

Pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС обвини официално "Газпром" за злоупотреба с влияние в Източна Европа

Борисов събра на среща енергетици, на кранчето са 200 000 абонати на частната компания

Руското газово дружество "Газпром експорт" е предупредило българската компания "Овергаз", че от първия ден на 2016 година доставките на природен газ до него ще бъдат нулеви. Причината за евентуалното спиране на газовите доставки са задължения на компанията, съобщава Дневник. 

Около 200 000 абонати на частната "Овергаз" могат да останат на студено от 1 януари. От писмото на "Газпром Експорт" става ясно, че абонатите на Овергаз няма да получат газови доставки след нова година, съобщи междувременно bTV. 

По този повод премиерът Бойко Борисов събра спешно всички енергийни шефове заради писмо до Булгартрансгаз от Газпром, коментираха по-рано за Bulgariautre високопоставени източници от Министерски съвет. В  се казва, че спират доставките газ за битовите потребители в България.

Изненадващата депеша от руското дружество е часове преди Нова година и по информация на "24 часа" копие от нея има и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром". Според източници от "Овергаз", посочени от „24 часа“ от днешния следобед, писмото е получено и при тях. Неофициално в компанията на Сашо Дончев потвърждават, че тя е сериозен длъжник на своите руски партньори, като сумите са в размер на милиони.

Към настоящия момент „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., заяви пред Нова телевизия преди минути Жаклeн Коен изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. 
„Грубо може да се каже, че компанията има около 200 000 абонати, „Булгаргаз” като обществен доставчик и „Булгартрансгаз” като преносен оператор имат пълна готовност, като в момента, в който „Оврергаз” се обърне към нас, смятаме, че няма да има проблем с доставките на газ”, посочи той.

Новината за спирането на газовите доставки и правителствените тревоги идва насред развода на "Овергаз Инк" с "Газпром експорт", пише Mediapool. В дружеството 50 процента държи "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев, който е шеф на "Овергаз Инк", 49.51 процента са на "Газпром експорт", а 0.49 на сто притежава самата "Газпром". На 2 декември 2015 г. обаче съакционерите са решили да се разделят и "Газпром" да се оттегли. Съгласно акционерното споразумение, онзи, който реши да напусне компанията, първо трябва да предложи на партньори си своя дял. Среща по този въпрос предстои в началото на януари като междувременно вървят описи на активите за раздялата им. Тя трябва да приключи на 30 април 2016 г., като "Овергаз Холдинг" има готовност да придобие пълния капитал на "Овергаз Инк". 
От "Овергаз" заявиха пред Mediapool още, че компанията няма непогасени задължения към "Газпром Експорт", а само текущи плащания в размер на около 100 млн. долара, чийто краен срок за плащане е 1 май 2016 г. Компанията също така уточни, че нейните абонати са около 55 хиляди.