Избрани Новини
Хранят ли се здравословно децата в градините в Благоевград?
01-01-2016, 19:00
Снимка:Община Благоевград
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Стотици благоевградчани заедно посрещнаха 2016 година под открито небе
Ремонтират филиалите на спешния център в Благоевградско
Дякони от Благоевград и Сандански ръкоположи Неврокопският митрополит Серафим
Недостатъчни количества мляко, плодове, зеленчуци и риба има в менюто на деца от 3 до 7-годишна възраст
Недостатъчни количества мляко, плодове, зеленчуци и риба има в менюто на деца от 3 до 7-годишна възраст в детските градини и ясли в Благоевградския регион. Това са установили инспектори от Регионалния център по здравеопазване при проверки, съобщи БНТ.
В детски ясли и градини в Якоруда, Хаджидимово и Вълкосел не се предлага всяка седмица в менюто риба, каквото е изискването за здравословно хранене на децата. В менюто вместо мляко на децата се дават напитки, недопустими за режима за здравословно хранене.
Валентина Георгиева-Регионален център по здравеопазване-Благоевград: “В ОДЗ Хаджидимово и в Белица се предлагат на децата напитки с подсладители, боза, студен чай, което е недопустимо.”
В детската ясла и в градината в гоцеделчевското село Вълкосел е установено, че на децата не се предлага пълноценно хранене.
Валентина Георгиева: “Не дават едно цялостно меню със супа, основно ястие, десерт, като в някои дни пропускат супата, в други дни пропускат основното ястие. За всички тези нарушения сме написали предписания, които са със срок.”
Прясно приготвена с нужното количество мляко, месо, риба и зеленчуци е храната в детската градина „Ведрица” в Благоевград е установила проверката. На входните врати на детската градина всеки ден се поставя лист с менюто за деня, за да знаят родителите с какво се хранят децата им.
Антоанета Григорова-директор на Целодневна детска градина „Ведрица”: “Хлябът задължително е утвърден стандарт и се дава също така пълнозърнест хляб на децата два пъти в седмицата, три пъти утвърден стандарт бял хляб. В детските градини не се пържи нищо по никакъв повод. Всичко, което се дава, е варено или печено, задушено.”
Ежемесечно от Областната дирекция по безопсност на храните се следи дали се спазват хигиената за приготвяне и съхранение на храната в детските градини.
Антоанета Григорова: “Всяка храна в детската градина се внася със съответния документ, с кола, която е специализирана за този транспорт. Документи се съхраняват при домакина и също подлежат на контрол от Агенцията.”
Задължително във всички детски градини се остават за съхранение проби за изследване от храната, приготвена за деня.
Д-р Калина Милушева: “Пробата престоява 48 часа, ако случайно нещо има проблем ние да вземем, това е извърнредно. По принцип имаме програма и през определени период от време в зависимост как е заложено в програмата от кой обект взимаме проба. Пробата може да бъде менюто, което е за деня от готова храна за изследване. Може да бъде и натривка от конткактна повърхност за контрол на хигиената.”
Проверяващите от Дирекцията по безопасност на храните не са открили в детските градини нарушения, свързани с хигиената в кухните на детските градини.
Д-р Калина Милушева: “Има нарушения, но те са текущи, например повредено уплътнение на хладилно съоражение или повредено отчитащо температурата устройство или поява на корозия.”
Дни след установените нередности с хладилниците в кухненските блокове повредите са отстранени, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.
Топ Новини