Глоби за снегопочистващите фирми в Стара Загора

Мисия

04-01-2016, 11:33

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Към 11 ч. на територията на Старозагорска област няма затворени пътища и бедстващи хора

Фирмите в община Стара Загора, отговорни за почистването на падналия вчера сняг, ще понесат санкции за неизпълнение на поетите ангажименти, съобщиха тази сутрин от общината. Снежната покривка в града е 10-15 сантиметра, но за последните години тя си е направо рекордна. След 9 часа тази сутрин снеговалежът спря.

"Не съм доволен от начина, по който фирмите, отговорни за поддръжката на пътищата и уличната мрежа в града, се справят с почистването им от падналия сняг. Ще бъдат съставени констативни протоколи и те ще бъдат санкционирани", обяви кметът Живко Тодоров чрез прессъобщение на общинския пресцентър.

Той, заедно с екип от специалисти, е извършил оглед на обстановката в общината тази нощ и сутринта. Констатацията е, че фирмите не са се справили със ситуацията, за което ще им бъде потърсена отговорност.

Оперативното денонощно дежурство за зимната поддръжка на пътищата в община Стара Загора започна на 1 декември. След заседание на общинския щаб за защита при бедствия на 9 декември бе докладвано, че общината е готова за зимата.

Зоните за почистване от снят на пешеходните площи в Стара Загора са разпределени между общината и "Зауба" АД. През зимния сезон на 2015/2016 год. дейностите за зимно поддържане на пътната мрежа от четвърти клас се изпълняват от "Пи Ес Ай" АД с 26 специализирани машини, а зимната поддръжка на уличната мрежа в града се извършва от "Зауба" АД, с 12 специализирани машини, уточняват още от пресцентъра на община Стара Загора.

Към 11 ч. на територията на Старозагорска област няма затворени пътища и бедстващи хора по информация от 11-те общини, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация – Стара Загора, след проведено заседание на Кризисния щаб. Няма ограничения за преминаване на моторни превозни средства, включително и на проходите Хаинбоаз и Шипка. Там навалелия сняг е с дебелина над 30 см, а температурата е около минус 16 градуса. Почистващите фирми продължават да опесъчават и да обработват със сол пътната настилка. Днес за Прохода на Републиката ще бъдат доставени нови 200 т пясък и 100 т сол.

Няма нарушено електрозахранване в населените места от областта.

В Областна администрация постъпват сигнали от граждани за непочистени улици в населени места. Един от тях е за селата Мъдрец, Искрица и Главан в Гълъбовска община. Оттам съобщиха, че вече е започнало почистване на улиците вътре в селата. Предстои да започне почистване на пътя Радунци-Борущица.

Областният управител инж. Георги Ранов апелира към кметовете на общини , че трябва да изпълняват задълженията си, свързани със снегопочистването. Ако имат нужда от помощ, могат да се обърнат за съдействие към кризисния щаб за евентуално пренасочване на снегопочистваща техника към нуждаещите се райони.