Реал вече е в ръцете на Зизу

"Бернабеу" очаква футболното величие Зидан да се прояви като голям треньор

Големите отбори също не са застраховани от грешки. Реал (Мадрид), и по-специално босът Флорентино Перес, забърка каша със смяната на Карло Анчелоти с Рафаел Бенитес.

Всеизвестно е, че Карло е обичан треньор от играчите, които ръководи. Както и и има уважението на своите колеги. А респектът от други големи наставници, чието его не е никак малко, е нещо значимо.


Да не говорим,че в съблекалнята на Реал където е пълно с разглезени звезди, начело с примадоната Кристиано Роналдо, италианеца успя с усмивка и такт да въдвори ред. Такъв,че успя да донесе през май 2014 година мечтаната десета КЕШ/ШЛ на "Бернабеу".

И в последствие намесата на Перес предизвика трусовете в "белия балет". Бе докаран Рафа Бенитес, който очевидно не можеше да се справи с напрежението в отбора.

И в един момент се завъртя спиралата на търсене на нов и подходящ наставник. За великият футболист Зизу,който бе избран от ръководството на Реал за заместник на Бенитес.

Зизу бе в щаба на Анчелоти като негов помощник треньор между 25 юни 2013 и 25 юни 2014 година. След това пое дубъла на Реал. Под негово ръководство вторият тим на Реал е на второ място в Сегунда Б.

Зизу е роден на 23 юни 1972 година в марсилския квартал Кастелан. Бляскавата му кариера като футболист е съвсем позната. Сигурно е нормално Зинедин да започне треньорската си кариера в представителен състав на 43 години. Също така е вярно,че е бил вече и помощник-треньор и наставник на втория тим на Реал. И има представа за креслото на старши треньор на "белия балет". И тук не става въпрос за периода от 2001 до 2006 когато бе футболист на същия този Реал. Защото едно е да си футболист, дори и велик,друго треньор.

Досега обаче само като страничен наблюдател. Времето ще покаже дали преди това не е трябвало да поработи като старши-треньор на други отбори с по-малко напрежение. Или пожарното назначаване на поста старши треньор на Реал ще го направи безспорен лидер и в попрището на наставниците от световна класа.

Опитът показва,че много трудно велики футболисти са ставали велики треньори. Ако изключим Йохан Кройф и Франц Бекенбауер. Времето ще покаже дали Зинедин Зидан ще се присъедини към двете световни изключения...