Културните прояви в Тервел през 2016 година

Добруджанци

05-01-2016, 11:58

Снимка:

Община Тервел

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

100 години от боевете в Добруджа през Първата световна война е един от акцентите

Две годишнини ще бъдат акцент в културните прояви на Тервел през тази година, съобщават от общината. Първата от тях е 140  години от обявяването на априлското въстание, а втората – 100 години от боевете в Добруджа през Първата световна война. Община Тервел е в центъра на събитията в началото на септември 1916 г., когато конницата на ген. Иван Колев прави обрат в развоя на военните действия по време на боевете при Кочмар-Карапелит. В историята сраженията се помнят като Кочмарската битка. За тези две велики дати Община Тервел ще организира различни прояви, част от които ще са насочени към изследователски инициативи с учениците от всички училища на територията на общината.
През 2016 г. ще бъдат отбелязани и 60 години от създаването и функционирането на извънпедагогически учреждения в системата на народната просвета (пионерски дом, център за работа с деца, общински детски комплекс).
През месеците май и юни ще бъдат организирани за 41 път Празници на културата. Те отново ще бъдат открити на 6 май, когато освен традиционния празник на фолклора, ще бъде отбелязана и 5-тата година от освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. 5 години ще празнува и църковният хор, създаден месеци преди официалното освещаване на храма.
Част от културния календар ще бъдат традиционните за общината Конкурс за изпълнители на автентични добруджански народни песни „Калинка Вълчева“ и Добруджански събор. За първи път общината ще даде възможност на местните производители, занаятчии и приложници да изложат своята продукция на специално подготвена за тях търговска зона около сцените на събора. Иновация  в регламента ще бъде и участието на самодейни клубове по танци, които представят автентични български хора.
Общинската ваканционна програма „Наше лято“ ще радва децата на Тервел през лятната ваканция. И през тази година общината ще подпомогне участието на ДФТА „Калинка Вълчева“ и Балет „Каприз“ в по едно тяхно участие в международен конкурс. На подкрепа могат да разчитат и останалите ученически състави и формации при участието им в национални конкурси и фестивали.
Традиционно, в културния календар на общината и през 2016 г. присъстват Националният празник 3 март, Денят на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май, празниците на населените места, бабинден, Баба Марта, 8 април – международния ден на ромите и др.