116 млн. лв. за малките фирми

Борисов с прогноза за 4,5 % ръст на икономиката

Над 116 млн. лв. живи пари влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно, надявам се през новата година икономиката да достигне 4,5% ръст. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемония в Министерски съвет за връчване на подписаните договори  за малките и средни предприятия (МСП) по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Става дума за първия краен срок по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“. „Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката през новата година. Това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там и износа, и ръстът на икономиката се вдига“, каза по време церемонията премиерът.

Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентноспособни и иновативни“, подчерта Борисов. И припомни, че родните фирми могат да кандидатстват за още близо 1 млрд. лв. Премиерът посочи, че администрацията към министерствата и общините се е справила изключително добре и от ЕК са изплатени всички фактури по предходната година.  „Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете“, отчете министър-председателят. И заяви, че фонд „Земеделие” е с  99% усвояемост – средствата към родните производители са 3,5млрд. лв.

"Новината е, че това е проект от новия програмен период 2014 -2020 г. За ОП „Иновации и конкурентноспособност“  новият програмен период е стартирал. Втората безспорна новина е много големият интерес на всички фирми. По трите крайни срока имаме над 1300 проекта - много висок интерес, на фона на всички мрачни прогнози", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. И допълни:"Има и трета новина, ако обърнете внимание на разпределението на проектите по райони - 57 са от Северозападния район. В предишния програмен период подобно нещо не се е случвало. Северозападният район е бил с най-малко проекти".

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви от своя страна, че за пръв път по проектите са постигнати максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите чрез  електронното приемане на предложенията. „Топката е в полето на предприемачите и в над 200-те одобрени проекта“, каза още Лукарски. И предупреди, че спечелилите фирми трява да бъдат максимално коректни, защото при неспазване направилата ги грозят санкции. Още 229 договора ще бъдат сключени до края на януари и ще бъде отворена нова процедура за внедряване на иновациите по оперативната програма.