И калоферското мъжко хоро се цепи, без пререкания не мина

Животът

06-01-2016, 10:13

Снимка:

©Българска история/Пламен Петров

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Стародавната ни традиция стана медийно шоу за политици, дразнят се местните

Пререкания помрачиха за кратко уникалната калоферска традиция на Богоявление рано сутринта мъжко хоро да влезе в ледените води на река Тунджа, предава БГНЕС. Минути след 08:00 ч., когато свещеникът трябваше да хвърли кръста в Тунджа, а мъжете да играят хоро и пеят първата песен "Залюбила е Василка двама", настана напрежение. Калоферци се разсърдиха, че друга група мъже - гости на града, първи са нагазили в реката. Стигна се до пререкания.


Хубавите емоции и местните хора обаче надделяха и двайсет минути след 08:00 ч. калоферци влязоха в реката, а водата заигра изпод нозете им.


Предвождаха ги кметът на града Румен Стоянов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров-Зико, предаде "24 часа". Хора от цялата страна и много млади мъже, също облечени в народни носии, участваха в ритуала. Красивата синоптичка Никол Станкулова се превърна в истинска атракция на традиционното за Богоявление хоро в Калофер. В поредното си живо включване в ефира на Нова телевизия тя беше понесена на ръце в ледените води на Тунджа от няколко яки мъжаги.


"Не, моля ти се, не ме пускай", извика синоптичката, а секунди по-късно друг млад мъж я пренесе отново на брега. "Такава е обстановката тук в Калофер. Когато им казах, че ще настина, местните тук ми обясниха, че днес ще настина, но после цяла година ще съм здрава", обяви Никол в ефир.


Традиционното мъжко хоро в Калофер на Богоявление тази година ще бъде едно, увериха организаторите преди празника. През последните две години разкол заплашваше мъжкото хоро в града. Част от гражданите се оплакваха, че хорото в центъра на града се е превърнало в медийно шоу с политици, на което се стичат хора от цялата страна. Пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов по-рано заяви, че тази година организацията е спокойна и традицията с мъжкото хоро в града ще бъде спазена.


Не само в Калофер, но и във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода на Богоявление, не се е разболял и него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.