Български автори са най-продавани през м.г.

Арт и Стил

07-01-2016, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Много закъснява обявяване на конкурси за нови учебни помагала от страна на МОН

Български автори разбиха класацията за най-продавани творби у нас през 2015 г. Това заяви председателят на Асоциация "Българска книга" (АБК) Веселин Тодоров пред "Фокус". Книжният бизнес изпраща добра година със 7% ръст на продажбите и повишаване на интереса към българската литература, като 1/5 от 50-те най-продавани заглавия са от наши автори, поясни той.
Най-голям е интересът към детските и юношеските книги - над 40% от всички продажби, като все повече се ценят луксозните издания с авторски концепции и илюстрации. Сред най-продаваните с около 40 хил. книги през годината, е Емил Конрад с „Нещата, на които не ни учат в училище“. Втори по продажби е пътеводителят за слабопознати с красиви български дестинации "101 отбивки" на Иван Михалев и Елина Цанкова, а трета е книгата-игра "Българ" на Неделчо Богданов.
За сметка на детската литература обаче, намалява търсенето на художествена и академична, както и на книги за самопомощ в бизнеса, които бяха популярни преди 10-15 години. Сред най-продаваните чуждестранни заглавия изпъкват класики като "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли и "Малкият принц" на Екзюпери, романите на турската писателка Елиф Шафак, както и "Човек на име Уве" на шведския влогър Фредерик Бакман. Ръстът в търсенето е на фона на увеличение на цената на книгата със средно 2,5%, казва Тодоров. Продажбите на книги у нас на около 150 млн. лв. годишно, което означава, че българинът харчи малко над 20 лв. за книги, или средно купува по две на година. Средната цена на едно издание е 11,80 лв., показва статистиката на АБК.
Но въпреки привидното подобрение издателите не са без своите притеснения за 2016 г.
На първо място това е обновяването на фондовете на библиотеките, които така и не получиха гарантирания със закона транш през 2015 г. В тях през новата година ще бъдат вложени 3 млн. от заплануваните 8,5 млн. лв. Друг проблем би бил евентуалното, вече закъсняло обявяване на конкурси за нови учебни помагала от страна на Министерството на образованието през януари, смята председателят на асоциацията, който ги определя като "безнадеждни". "Безнадеждни" от гледна точка на това, че няма как да бъдат написани качествени учебници и да бъдат оценени в процедурите, които Законът за училищното образование предвижда. Няма как до 15 септември да има произведени, отпечатани и доставени учебници. Ако се започне в началото на януари при едни нормални срокове децата ще имат нови учебници да кажем за 1-ви февруари 2017 г.", обобщава Тодоров.