Доставчици са завлечени с милиони от "Пикадили" и "Карфур"

Най-доброто от печата

07-01-2016, 07:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лавина от дела завеждат родни производители

"Пикадили" и "Карфур" са завлекли доставчиците си с милиони левове. На някои от тях не са плащали с години. За това алармираха пред "Стандарт" от "Произведено в България". "Много членове на съюза са с просрочени плащания в големи размери. Някои имат да вземат над 100 хил. лв. "Това затруднява дейността на малките и средни предприятия, защото влияе на паричните им потоци, на възможности да произвеждат, да плащат заплати на служители си и да разширяват производството си", коментира Пламен Грозданов, изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България". Още преди 3 години френската търговска верига "Карфур" (Carrefour), която се представлява у нас от гръцката компания "Маринопулос" (Marinopoulos Group), е спряла да се разплаща със своите доставчици в България. През май 2015 г. Съюз "Произведено в България" огласи на пресконференция, че български производители не могат да получат с години парите си от "четвъртата по големина верига "Карфур", чиито задължения към доставчици надвишавали 20 млн. лв. По думите на Грозданов, откакто "Пикадили" имат нещо общо с "Карфур", и те са започнали да бавят разплащанията към контрагентите си. Справка в Търговския регистър сочи, че на 14 май 2015 г. цялото имущество на "Пикадили" е заложено в Инвестбанк срещу кредит в общ размер до 11 811 009,18 евро. Този заем веригата е използвала, за да се разплати временно с доставчиците си, на които също като "Карфур" дължи пари, но явно сумата не е била достатъчна.
Най-големите опасения на родните производители са, че двете фирми ще фалират и те няма да получат парите си.
"Ситуацията с "Пикадили" и "Карфур" е много сложна. Заведени са стотици дела, ще започнат съдебни искове, но не знам до колко ще са успешни", опасява се Грозданов. Той е категоричен, че е крайно време държавата да вземе отношение по казуса и да се намеси.
В средата на 2015 г. бяха приети промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за храните, получили популярност като Закон за търговските вериги, който да спре своеволията на големите хипермаркети и да защити българските производители. Една от тези промени е въвеждането на 30-дневен срок за разплащане на търговските вериги към доставчиците им. В Закона за храните обаче е пропусната разпоредба за санкция при неспазване на този срок, както и контролиращ орган. Посочва се само, че всяка клауза в търговските договори, уговаряща нещо над този срок, ще бъде нищожна.
"Не се спазват договорите, а държавата стои и гледа. Предполагам, че тези фирми дължат огромни суми и на НАП. Пълно безобразие е да се търпи подобно положение! Те източват българските производители", заяви Грозданов.
Засегнатите компании прибягват до единствената в момента възможност да се защитят - да заведат дела. По данни на Съюз "Произведено в България" те вече са стотици. Делата обаче ще се точат с години, без да е сигурен резултатът. Освен това производителите се опасяват, че ако търговски вериги фалират, няма да могат да си вземат парите.