МБАЛ "Свети Мина" затъва финансово, сменят мениджмънта

Мисия Пловдив

07-01-2016, 15:43

Снимка:

gustonews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

При нов неуспех ще се върви към сливане на Първа и Втора градска болници

Общинската болница "Свети Мина" в Пловдив върви към фалит, има големи финансови задължения, с които не може да се справи сама. Пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Розалин Петков съобщи, че болницата има над 1 милион лева просрочени задължения, освен текущите парични задължения. Така общият дълг наближава 2 милиона лева. Необходими са спешни мерки, задължително трябва да се смени мениджмънтът на лечебното заведение, подчерта Петков, позовавайки се на позиция на общинската здравна комисия. Ако новият мениджмънт не се справи, то трябва да се върви към сливане на Първа и Втора градска болници, каза Розалин Петков.


Заместник – кметът увери, че общината ще помогне финансово на болница "Св. Мина", но размерът на точната сума ще е ясен на 28 януари, когато ще заседава Общинският съвет и ще бъде приета финансовата рамка на Пловдив за 2016 година. Розалин Петков припомни, че болницата вече е получила от общината 400 000 лева за нова апаратура, отделно е получила разрешение да тегли кредит.


Явно мениджмънтът не може да се справи, каза заместник-кметът по здравеопазването. Той отбеляза, че управителят на МБАЛ "Св. Мина" д-р Борис Джурджев е наследил доста задължения, общината му е дала шанс, но явно той не може да се справи. Ако до края на април няма видими резултати, д-р Джурджев ще бъде сменен, съобщи Розалин Петков и уточни, че първо ще има временно назначен нов управител, а след това ща бъде обявен конкурс за постоянен.


За Белодробна болница в бюджета на Пловдив са предвидени средства, с които да се изчистят старите й задължения. Те са 286 000 лева и са главно към кредиторите - EVN и ВиК, както и за охрана, посочи още заместник-кметът Розалин Петков.