България се надява да привлича все повече китайски инвестиции

Заяви в Добрич зам.-министърът на икономиката Любен Петров

Китай е приоритетен партньор на България и се надяваме китайските инвеститори у нас да стават все повече и повече, съобщи пред журналисти в Добрич зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Той е на посещение в града във връзка със старта на инвестиция за 6 млн. евро за нов фуражен завод на българо-китайско дружество. „Смятаме, че с официалното откриване на фуражния завод в Добрич ще може да се даде реален пример на китайските инвеститори как с пълната подкрепа на българското  правителство нещата се случват. Освен това, по оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“ тези инвеститори също могат да се възползва“,  цитиран от topnovini.bg.

„Делът на китайските инвеститори у нас все още е по-малък, но потенциалът там наистина е огромен. България се рекламира пред китайските инвеститори като врата към Европейския съюз. „Нашите данъци са едни от най-ниските в ЕС и в света, реално оперативните разходи за разкриване на фирма тук са едни от най-малките, намалихме срока за регистрация на фирма. Опитваме се да въвеждаме нови и нови електронни услуги, за да може бизнесът да работи максимално бързо“, обясни зам.-министърът. Той подчерта, че идеята е и българските инвеститори да се чувстват добре в България, но и чуждите да бъдат добре дошли, за да може в условията на конкуренция, на пазарна икономика да се произвеждат все по-качествени продукти. Затова и по оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност.“

Инвестициите в България за миналата година са над 1,375 млрд. лева, Те са реализирани от инвеститори от най-различни държави по света. Всеки ден в България има запитване от потенциален инвеститор. Имаше такива от Турция, Япония, Канада, Израел. Дори някои от чуждите инвеститори не желаят, докато не се случи реално инвестицията, да се рекламират през медиите, защото има обратно настроение в държавите, особено на европейските инвеститори, коментира зам.-министърът.

Интерес се проявява и към държавни предприятия от българската отбранителна индустрия. Потенциални партньори проявяват интерес към ВМЗ – Сопот, което бе с големи проблеми, но се възстановява, обясни Любен Петров. Има интерес от инвестиции и по линия на превъоръжаване на българската армия. „Надявам се, че със средствата, които с бюджет 2016 г. се отпуснаха за армията, макар да са малко, ще стартира превъоръжаването на българската армия и нашата отбранителна индустрия също ще може да участва в този процес, каза още Любен Петров.