Областният спря решение за представителното облекло на общинарите в Балчик

Животът

08-01-2016, 09:57

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училищата в Балчик с намалени часове днес

Текстовете били незаконосъобразни

Областният управител върна решението на Общински съвет – Балчик, с което през 2016 г. се продължават социалните придобивки от минала години, а именно – 70 процента намаление в градския транспорт за пенсионери и хора с увреждания, ползване на безплатни карти от селата до общинския център от социално слаби жители, както и поемане разходите за погребения на ветерани от войната, бедни и самотни хора, съобщи радио Добрич.

Причина за спиране на цялото решение е точката, с която се осигуряват по 300 лева за работно облекло за заетите по трудово правоотношение в бюджетната сфера. В тази част областният определя текстовете за незаконосъобразни, тъй като са допуснати съществени нарушения на материалния закон. В Наредбата за служебното положение на държавните служители се определят средства за представително облекло в размер до 250 лв. за държавни служители на експертни длъжности. Друг нормативен документ – Наредбата за безплатното работно и униформено облекло, указва заетите по трудово правоотношение да получават работно облекло в готов вид в деня на постъпването си, а не пари за купуването му от самия служител.

Това са основанията да се връща решението за ново обсъждане. Утре предстои среща и консултация с юристите на Областна управа, за да се предложи частична отмяна, а не цялостна, коментира председателят на балчишкия съвет Атанас Жечев. В противен случай се бави предоставянето на социалните придобивки за най-нуждаещите се – възрастни, хора с увреждания и ниски доходи.

Заседанието на местния парламент се предвижда за 28 януари, тогава в дневния ред влиза за одобрение и общинският бюджет за 2016 г.