Лампи с GPS ще показват пътя на благоевградчани

LED осветлението се финансира с общински заем

В Благоевград стартира реализацията на проект за подновяване на уличното осветление. Това заяви кметът на града Атанас Камбитов, съобщава dariknews. Той изрази надежда, че до два- три месеца то ще бъде изградено и поясни, че за новото LED осветление oбщината е взела заем, който ще се изплаща от икономията от електрическа консумация. Заемът, който е краткосрочен и е в размер на над 1 870 000 лева, ще се трансформира в дългосрочен, допълни още градоначалникът. Допълнително 4,5 млн. лв ще бъде финансирането с евросредства по ОП "Региони в растеж".

"Цялостният проект за така нареченото "умно осветеление" обхваща различни части на града, парковите зони, включително парковете "Бачиново", "Розариум", Зоопарка, "Ловен дом" и всички села", подчерта Камбитов.

В момента се подготвят три варианта за цвета на моделите - бял, бронзов и син, уточни още той.

Освен че LED осветлението е нискоразходно, проектът включва и т.нар. команден център, който ще позволи да се регулира автоматично интензитетът на осветлението, допълни кметът.

На всеки стълб ще има GPS, като по този начин ще се следи състоянието на лампите и във всеки един момент ще се знае какво е потреблението и дали е в нормата.