Здрава връзка между селскостопанските училища и бизнеса, планира МОН

Образователното ведомство и синдикатите се обединяват за висока квалификация в сектора


Оптимизация на мрежата от селскостопански училища и връзка с бизнеса - това ще е целта на Министерство на образованието и науката и синдикатите. На конференция за ролята на професионалните гимназии в сектора просветният министър Тодор Танев призна, че продължава инерцията на слабо ниво в сектора.


Обичам всяка педя от българската земя, побърза да уточни Танев в приветствие към националната конференция "Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор". Той посъветва селскостопанските училища да си пазят земите - за тях винаги имало мераци. "Подавайте сигнали, ако има опити за отнемане на земи, защото кражбата от ученик е кражба от бъдещето", настоя министърът.


Той подчерта, че е недоволен от това, че селскостопанските работници отиват в чужбина за квалификация. За оптимизацията на мрежата от такива училища ще решават регионалните инспекторати и бизнесът, няма да става под диктата на МОН, поясни Танев. В секторната реформа той ще държи на качествено българско образование, а не на заимстван от някъде модел, стана ясно от изказването му.


"Няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук", заяви образователният министър.


На форума бяха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на фондация "Конрад Аденауер" и на различни държавни структури, много учители.