Джихадист екзекутира показно майка си

Опитвала се да го убеди да напусне групировката "Ислямска държава"

Сирийски джихадист екзекутира публично майка си, която се опитвала да го убеди да напусне групировката "Ислямска държава", предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че майката на 20-годишния джихадист била 40-годишна пощенска служителка. Тя изминала 50 километра от селището Табака, където е живеела, до сирийския град Ракка, фактическата столица на джихадистите, за да помоли сина си да си тръгне с нея. Обяснила, че се страхува той да не загине при бомбардировките на водената от САЩ коалиция.


Младежът информирал началниците си и те арестували жената. Вчера синът й я екзекутирал с изстрел в главата пред стотина души, събрали се на площад пред пощата. Джихадистът се е сражавал в редиците на умерената Свободна сирийска армия, а после с Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на "Ал Кайда", преди да се присъедини към "Ислямска държава".


"Ислямска държава" е известна с извършваните жестокости, особено с екзекуциите чрез обезглавяване или изгаряне и с унищожаването на обекти на световното културно наследство (Палмира - б. р.), припомня АФП. Групировката контролира обширни части от Сирия и Ирак и е екзекутирала стотици хора, обвинени в сътрудничество с враговете й или в неспазване на нейната ултраконсервативна версия на исляма.


По данни на СЦНЧП,  ДАЕШ е екзекутирала над 2000 сирийски мирни граждани за 18-те месеца от обявяването на халифат на територията, която контролира. Някои от тях са били екзекутирани за хомосексуализъм, практикуване на магия или вероотстъпничество. Сред тях има и журналисти, информирали в интернет за живота под обсадата и терора на ИД в Ракка.