Обжалват присъда за умишлено убийство

Крими

08-01-2016, 14:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

На Окръжен съд Разград

Състав на Варненския апелативен съд разгледа жалбата на Мустафа Мутаф от Цар Калоян срещу 8 годишна присъда на Окръжен съд Разград (РОС), за умишленото убийство на  съгражданина му Юнал Новман (32г.), извършено през декември 2014 година. През септември на миналата година при условията на съкратено съдебно следствие, признание на вината и фактите, изложени в обвинителния акт, РОС е присъдил 12 затвор и е редуцирал наказанието на Мутаф до 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Първата съдебна инстанция е осъдила подсъдимия да заплати на съпругата на убития обезщетение от 100 000 лв., а на всяко едно от двете му деца по 70 000 лв. Близо 14 500 лв са общо сумите по разноските на делото и таксата върху уважените граждански искове, които Мутаф дължи на държавата.

Пресслужбата на съда припомня факти и обстоятелства, които подсъдимият призна в хода на съкратеното съдебното следствие. Семействата на Мустафа и на Юнал враждували от години. Мутаф подпомагал родителите си в отглеждането на коне в имот с овощна градина край Цар Калоян. Семейството на Новман живеело в съседство и отглеждало крави. Често кравите минавали през градината на Мутаф, което било повод за разправии. На 19 декември 2014 г., Мутаф отишъл със семейния автомобил в конефермата, за да приберат конете. Оттам минал бащата Юнал, който прибирал кравите си от паша. Двамата се скарали и си разменили обидни думи. Мустафа се прибрал у дома, взел кухненски нож и отишъл пред дома на Юнал. Викал, обиждал и го канил да излезе навън. Пострадалият мъж отвърнал на обидите. Физическият сблъсък между двамата бил спрян от майката на Юнал, която застанала между тях, за да защити сина си. Тогава Мутаф се протегнал зад нея и нанесъл силен удар с ножа в лявата гръд на Юнал. Пострадалият се качил се в автомобила си потеглил сам към медицинския пункт в центъра на Цар Калоян. Скоро обаче изгубил съзнание, а колата му неконтролируемо се ударила в друг автомобил. Медицински екип установил прободно нараняване в сърцето на Юнал, който на път за болницата в Разград починал.

            В жалбата си пред апелативната инстанция подсъдимият моли за намаляване размера на присъдата, както и за по-малък размер на присъдените обещетения. Обвинението изрази несъгласие със жалбата, като посочи, че Мутаф е действал с пряк умисъл, потърсил е саморазправа, въоръжен с нож и го е използвал, пробождайки пострадалия в сърцето.

            Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.