В Казанлък почнали преговорите за свободата на България преди 138 г.

Животът

08-01-2016, 15:26

Снимка:

©kazanlak.bg

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Заупокойна Света литургия ще се отслужи по повод Освобождението на Стара Загора

Заупокойна Света литургия ще бъде отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм "Св. Димитър" по повод годишнината от повторното Освобождение на Стара Загора. На 13 януари се навършват 138 години от повторното освобождение на града по време на Руско-турската война 1877 - 1878 г. По традиция литургията в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на града български опълченци, руски воини и мирни граждани, ще се проведе на 13 януари (сряда) от 08:30 ч. в катедралния храм. От 2008 година, когато се навършиха 130 години от Освобождението на Стара Загора, Община Стара Загора и Старозагорската митрополия отбелязват по този начин славната дата в историята на града.


С поредица прояви Казанлък също отбелязва 138-годишнина от Освобождението на града от турско робство. На днешния ден през 1878 година след решително сражение при Шипка и Шейново, водена от войските на генерал Шнитников, Казанлък получава своята свобода. В битките за Освобождението са загинали 340 местни граждани. Пред паметта на загиналите почит отдадоха кметът на града Галина Стоянова, народният представител Нено Влйков, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, игуменията на Девическия манастир Епифания.

 

"Свободата не е даденост, а ценност, за която всеки трябва да се бори", каза в словото си пред присъстващите директорът на НПМ "Шипка- Бузлуджа" Чавдар Ангелов. Той подчерта и още един интересен исторически факт, свързан с освобождаването на Казанлък и приноса на града за националното ни освобождение - само две седмици, след като градът е освободен, на 19 януари 1878 година в Папазовата къща, в центъра на града, е поставено началото на първите мирни преговори между воюващите страни. Именно в Казанлък за първи път представителите на Османската империя чуват исканията за създаването на независима българска държава, узаконено месец по-късно с подписването на Санстефанския мирен договор.

 

Честванията продължават през целия ден с поклонение пред паметника на загиналите в Шейново и със заупокойна молитва за загиналите в Шипченския манастир Рождество Христово.

Вечерта от 17:30 часа в Информационния център на улица "Искра" 4 ще бъде представена новата книга на Красимир Узунов за героизма на воините от Казанлъшката околия в битката за Камакчалан. "Каймакъ-Чаланъ” e двутомна книга за героизма и безсмъртието на българските герои участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. Книгата е плод на дългогодишните изследвания на Красимир Узунов.


На премиерата на книгата ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова и вицеадмирал Пламен Манушев, бивш командващ на Военноморските сили и депутат от 43-тото Народно събрание.