Патриарх Неофит дарил средства за апаратура на болница "Шейново"

Животът

08-01-2016, 16:01

Снимка:

©Монитор

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бабинден е!

Патриархът служи водосвет в "Шейново" на Бабинден

През 2015-а там са проплакали 2162 бебета

Много и честити рожби на българския народ пожела патриарх Неофит в болница "Шейново", където бе отслужен водосвет за здраве по повод Бабинден - деня на родилната помощ. "От сърце желая успех в тази отговорна работа, в този дълг", каза патриарх Неофит, като думите му бяха насочени към акушерите, пише нюз.бг.


На Бабинден стана ясно още, че след рождения си ден патриарх Неофит е направил дарение, с което ще бъде закупен ултразвуков апарат за диагностика на различни състояния на бременни жени. Пред медиите Негово Светейшество отказа да назове на каква стойност е дарението. "Казано е, че лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната", заяви той и допълни, че всичко трябва да бъде без гласност, от сърце според възможностите.


Шефът на столичната АГ болница д-р Румен Велев също не назова сумата, тъй като по думите му стойността няма значение, важен е жестът. Той обаче е изключително щастлив и благодарен за добрината, която е сторил патриарх Неофит. В момента се урежда процедурата по закупуване на апаратурата, като д-р Велев очаква в рамките на един месец приемният кабинет на болницата вече да разполага с апарата и да го използва.


През 2015 г. в "Шейново" са се родили 2162 бебета, почти колкото са проплакали и през 2014-а. Със съжаление обаче шефът на болницата призна, че раждаемостта спада и направи съпоставка с по-далечни години, когато на година са се раждали по 4000 бебета. Все пак той отчете и добрата новина, че имат нисък процент на перинатална детска смъртност. В "Шейново" се гордеят също, че успяват да се грижат за недоносените деца. Дори днес се е родило бебенце с тегло 1250 грама.