Ботьо Ботев: Виждам почерка на руснаците в убийството на Веселин Стоименов

Крими

09-01-2016, 09:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Убийството на Георги Илиев не е разкрито заради намесата на отговорни фактори

Весо Дебелия беше съвсем-съвсем в периферията на ВИС-2. Да, поемал е обектите, но е бил съвсем в периферията на нещата. Това заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Ботьо Ботев, бивш началник отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция", който бе поканен да коментира бруталния разстрел на бизнесмена Веселин Стоименов, станал в четвъртък към 20,30 часа в блок 19 на столичния комплекс "Макси".
Запитан дали е възможно след убийството на Веселин Стоименов да започне нова гангстерска война, той отговори: „Всичко е възможно. Но се промени и политическата обстановка, и самата нагласа в структурите на силовия бизнес. Тези момчета разбраха, че с бухалки не стават нещата”.
На въпрос какво говори начина, по който е извършено убийството, Ботев каза: „Става въпрос за една прецизна подготовка. Мое мнение е, че така известният Весо Дебелия не е бил кой знае каква личност в сферата на престъпния бизнес. Минавам към същността – подготвено е добре убийството, според стандартите, както са ставали не един или два случая".
Ботьо Ботев заяви, че у нас т.нар. килъри нямат тази професионална подготовка, каквато имат „колегите” им по света. „В руските сфери обаче това го има – този почерк, този професионализъм”, посочи топ ченгето.
"Убеден съм в едно – хората, които работят, имат желание да бъде разкрито престъплението. Въпросът е как ще се постигне в хода на работата. Работата по убийствата е изключително трудна. Всяко едно убийство понякога се явява изключително трудно за разкриване. Работата по убийствата е айсбергът в работата срещу криминалната престъпност и тя трябва да бъде поета от най-професионално подготвените хора”, заяви Ботьо Ботев.
Запитан защо не е разкрито убийството на Георги Илиев, Ботев заяви, че това убийство е трябвало да бъде разкрито – имало е и база, и доказателства. „Считам, че в този случай имаше намеса на твърде отговорни личности, които встъпиха тогава в този процес и които определено считам, че попречиха на хода на по-нататъшното развитие. Не говоря за интерес, а липсата на професионален опит и амбиции”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен