Наплив за детско-юношеските школи на баскетболния „Черноморец”

Паралелно с това Бургас все още разполага с отбор в НБЛ

В  последната година и половина баскетболен клуб „Черноморец” отчита наплив за детско-юношеските си школи. За това време броят на малчуганите на възраст от 8 до 13 години, които тренират при акулите, се е увеличил с 30%, пише burgasinfo.com.

„В момента имаме три треньорски екипа, които се грижат за подготовката на общо 120 деца. Поради големия брой желаещи, организираме занятия в комплексите „Славейков”, „Зорница” и „Меден рудник”. Паралелно с това приемът продължава и в момента. Само в първите дни на новата година имаме 10 записани деца”, каза изпълнителният директор на БК „Черноморец” Ивайло Петков.

Феновете на баскетбола помнят, че през  2014г. БК „Черноморец” разполагаше само с  един треньор, а заради натрупани задължения мъжкият отбор бе застрашен да изпадне от Националната баскетболна лига (НБЛ) в не толкова престижната А група. След смяната на ръководството БК „Черноморец”  преживя видима промяна. Само за година и половина финансовото състояние на клуба бе значително стабилизирано, а от старите задължения бяха изплатени близо  60 000 лева. Паралелно с това Бургас все още разполага с отбор в НБЛ, а детско-юношеските школи се разрастват.

„Нашите цели са в три направления – финансова стабилност, развитие на мъжкия отбор и стимулиране на спорта сред децата в областта. Когато поех тима разполагахме само с един треньор, а бъдещето на мъжкия отбор бе неясно. Днес имаме 8 треньори, като всички  участват и в детските школи”, заявява Ивайло Петков. От избирането му за президент на клуба   „Черноморец” вече не трупа задължения, а плановете са  до 12 месеца  да бъдат изчистени всички, останали от предходни години. След това акулите ще могат да преговарят и за нови попълнения, които да помогнат за изкачването на отбора в класацията на НБЛ.

 Ядро на акулите обаче остават играчите, родом от Бургас. Това е и една от причините „Черноморец” да залага толкова на работата с деца. Целта е откриване на таланти и подготовката им за мъжкия отбор. Само така в бъдеще могат да бъдат преодолени разликите с отборите в НБЛ, които имат до четири пъти по-голям бюджет.

„Днес БК „Черноморец” е финансово стабилен, но това нямаше да стане без силната подкрепа от страна  на играчите. Респект пред тези, които в най-трудния момент решиха да останат, помагайки  да запазим една от емблемите на бургаския спорт. Искрено благодаря и на Община Бургас, Пристанище Бургас и останалите ни спонсори, които помагат за развитието на спорта”, заяви Ивайло Петков, който навремето също е носил екипа на акулите.