Здравка Евтимова представи "Една и съща река" в Добрич

Добрич Лайф

09-01-2016, 16:36

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Писателката Здравка Евтимова гостува в Благоевград

Роман за забравеното време на България

Галерия „Георги Петров" едва побра  снощи в Добрич почитателите  на Здравка Евтимова, която представи  най-новата си книга "Една и съща река".

Героите в „Една и съща река не са образовани, стоят на най-ниското стъпало на социалната стълба - бедни, неграмотни, не искащи нищо от живота освен - подслон, небе за да дишат, свобода, за да прескачат границите на социалните прегради. Романът е за забравеното време на България, каза при представянето на книгата Сашо Серафимов. Здравка Евтимова е разрушила еднозначните прегради на думите и те са попаднали в универсалното пространство, където таланта прави неочаквани и впечатляващи визуализации. Тези визуализации, картини, образи са впечатляващо реалистични със съвременния ни дом, улица, град, държава, с безкрайните обири на пари, емоции, морал, продажба на съвест, чест, достойноство на фона, на които циганските кражби изглеждат невинни и дори приятни картинки сред суровата разправа на злото с обикновените хора.

Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959 г. гр. Перник. Завършва английска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Редактор от ноември 2003 г. на българската секция на списание "Muse Apprentice Guild" - Сан Диего, САЩ; от януари 2004 г. - редактор за България на списание "Literature of the Avanteguard", специализирано за кратка проза, Великобритания. В България има публикувани около 90 разказа в сборниците: "Разкази срещу тъга" (1985), "Разкази от сол" (1990), "Разкази за приятели" (1992), "Сълза за десет цента" (1994). Активно участва със свои разкази в периодиката. Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Автор е на романите "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен" (1999), "Линди" (1999), "За теб, за мен", "Четвъртък" (2003). Носител на множество награди, сред които: за дебютна книга (1985), Национална награда "Чудомир" на в. "Стършел" (1982), Национална награда за съвременен роман на фонд "Развитие" (1998) за романа "В студената ти сянка, лейди", Специална награда за разказ на немската фондация "Lege Artis Verein" (1999), Награда за проза на английското списание "The Text" за разказите "Малката гара" и "Възбудата от снощи" (2000), Награда на английското издателство "Skrev Press" за сборника с разкази "Bitter Sky" (2003), Награда "Генчо Стоев" за серия разкази от балкански писатели на изд. "Балкани" (2003). Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"