Крадци посягат на картини, обраха втори художник в Бургас

Животът

10-01-2016, 12:53

Снимка:

снимка, радио бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Посегателствата са в рамките на 10-ина дни

С 35 картини, някои от които шедьоври на изкуството, се раздели художниът Иван Попов, съобщава Радио Бургас.
78-годишният бургазлия живее в блок 4 в комплекс „Лазур“, а платната държал в специално пригодена за ателие таванска стая.
На 2 януари той забелязал, че помещението е разбито, а част от картините са изчезнали. Сигнал до полицията подал след второто посегателство няколко дни по-късно. Иван Попов рисува портрети и пейзажи. След две години се готвел за юбилейна изложба.
Това е вторият случай в рамките на месец на кражба на платна. На 22 декември от дома на известния скулптор Радостин Дамасков на улица „Цар Калоян“ бяха откраднати 13 маслени платна, подготвяни за предстояща изложба. Случаят влезе в полицейската хроника - щетата бе оценена на стойност 8 хиляди лева.
А кражбите на картини се считаха за голяма рядкост. От палежа на ателието на Георги Баев през 1983 година посегателство върху платна в Бургас не е имало.
„Имам сериозни резерви относно културното равнище на криминалния контингент. Едното предлоложетие, е че те не оценяват това, което са откраднали и вземат картини, защото не намират друго. Но тук за твърде кратко време имаме няколко случая, което навежда на мисълта за някаква организация, а не случайност. Новосформирана криминална група, която да си постави за цел да „работи“ в тази посока, също е предположение. Ако има и следващ случай, вече ще сме наясно", коментира председателят на дружеството на бургаските художници Митко Иванов.