КЗК скоростно разреши на Спас Русев да купи БТК

Портфейл

11-01-2016, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Регулаторът се произнесе по искането за 9 работни дни и скри в решението си информацията за купувача

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши скоростно сделката за поредната смяна в собствеността на БТК, с която телекомът ще бъде придобит от българския бизнесмен Спас Русев. Чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком" (Люксембург), която контролира, вероятно в партньорство с руската финансова група ВТБ и други неназовани инвеститори той ще купи 100% от дружеството InterV Investment, също регистрирано в Люксембург, което държи изцяло собствеността на БТК. До сделката се стигна след необслужван мостов заем в размер на 150 млн. евро, което доведе до продажба на обезпечението от страна на лондонското инвестиционно звено на ВТБ – VTB Capital.
От решението на регулатора не става ясно въобще кой купува най-големия български телеком. За новия собственик може да се съди само от публични изказвания на продавача и спечелилия наддаването - Спас Русев.
Бързо и без детайли
Регулаторът разрешава сделката в последните дни преди коледно-новогодишните празници – на 22 декември, което е само девет работни дни след подаването на искането за концентрация на 9 декември, става ясно от регистъра на КЗК. По закон комисията се произнася по такива искания в срок до един месец, освен ако не започне задълбочено проучване. Практиката на ръководения от Петко Николов антимонополен регулатор при разрешаването на сделки обикновено е да не бърза с оповестяването на решения.
В последните години ръководената от Петко Николов комисия се е произнасяла в подобни кратки срокове само в три други случая, като и трите бяха по концентрации с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски – на два пъти при сделките за "Булгартабак", както и преди няколко месеца, когато само за седем работни дни разреши на Пеевски и майка му Ирена Кръстева да купят "Канал 3".
Освен необичайно скоростно решението на регулатора е и изключително непрозрачно. От страна на КЗК на практика е заличена всяка информация, позволяваща да се идентифицира кой реално стои зад офшорката купувач. Това вероятно е станало по искане на компанията, но КЗК може да не се съобрази с желанието, защото това не е чувствителна търговска информация. Регистърът в Люксембург не дава справки за собствеността, затова и оттам не може да стане ясно кой точно притежава новия собственик.
В сектора обаче е ясно, че регистрираната в Люксембург "Вива телеком" се контролира от Спас Русев в партньорство с ВТБ, макар че нито неговото име, нито това на руската финансова група се споменават в публикуваните от КЗК документи. Всъщност българският бизнесмен се сочеше като предизвестен победител в процедурата по продажба на телекома дълго преди реалното провеждане на насрочения за 20 ноември 2015 г. в Лондон търг за БТК. В резултат на наддаването, в което Русев се конкурираше с гърка Панос Германос в партньорство с американски хедж фонд, постигнатата цена беше 330 млн. евро. Ако към тази сума се добавят и дълговете на телекома, общата му оценка възлиза на около 700 млн. евро. Междувременно поредицата смени в собствеността се очаква да продължи още през тази година, тъй като целта на новите притежатели е още до края на 2016 г. да започнат да търсят възможности за препродажба срещу печалба.
Без влияние върху пазара
От решението на КЗК става ясно, че в проверката си по искането за концентрация комисията е установила, че лицата, които контролират "Вива телеком" (Люксембург), осъществяват дейности в България. Детайлите около естеството на тези дейности обаче са заличени, като се посочва единствено, че те "не са идентични" с тези, които осъществят българските дружества от групата на InterV Investment – "Вива телеком България", "Българска телекомуникационна компания", "НУРТС България", "НУРТС диджитъл" и "БТК нет". "Не бяха установени също вертикални отношения или такива на тясно свързани съседни пазари", се посочва още в решението на регулатора. Ето защо КЗК постановява, че сделката няма да засегне конкуренцията на никой съответен български пазар и разрешава концентрацията. Най-голяма известна друга собственост на Русев е столичният хотел "Радисън".
От решението се вижда, че при сделката им предвидени и някакви опции, които, ако се реализират, ще променят параметрите и ще е нужно ново разрешение за концентрация. На първо време обаче най-вероятно до седмици Русев трябва да плати цената на ВТБ и вероятно ще назначи свои представители в ръководството на БТК.