Танцьори и музиканти обсадиха новия кмет на Сливен

Мисия

11-01-2016, 13:37

Снимка:

©Община Сливен

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Културни дейци излизат на протест в Сливен

Поискаха яснота за бъдещето си, подкрепени от Веско Ешкенази и примата Татяна Шиварова

Служители на Ансамбъла за народни песни и танци и на Симфоничния оркестър в Сливен се събраха днес на протест пред сградата на общината. В протеста се включиха и граждани, започна и подписка. Хората носеха плакати, на които пишеше: "Искаме диалог с кмета". Музикантите поискаха яснота относно бъдещето на Ансамбъла и оркестъра, след като преди дни кметът Стефан Радев коментира, че издръжката им е 1 млн. лв. на година, а финансовото състояние на общината е много тежко. Певците и танцьорите от ансамбъла пристигнаха пред общината в народни носии. Сдружение "Мати Болгария" внесе протестно писмо до кмета и общинския съвет, в което настоява да не се посяга на двете стари културни сливенски институции.


Кметът Стефан Радев покани представителни групи на двата състава на дългоочаквания от тях разговор, на който симфониците и ансамбъла изразиха безпокойство за съдбата си. Тревогите им бяха предизвикани от негово изявление, че трябва да бъде подложена на критичен анализ издръжката им от общо един милион лева. Кметът отново заяви, че бедната сливенска община има приходи единствено от данъкоплатците. В дебат с гражданите ще се реши участта на съставите и този разговор тепърва предстои. Той обеща, че ще заложи в проектабюджета си спорният милион за издръжката на симфониците и фолклорния ансамбъл, но не може да гарантира, че заложеното ще бъде изпълнено. Кметът призова музикантите заедно да търсят пътища за финансирането им.


Над 5000 подписа са събрани в подкрепа. За запазване на двата културни института се обяви в специално видео обръщение известният цигулар Веско Ешкенази. Италианската оперна прима Татяна Шиварова, почетен граждани на Сливен, апелира към колеги и любители на музиката да изразят позицията си в защита на изкуството и да я направят достояние на Министерството на културата.


В Сливен двете институции няма да бъдат закрити. Това заяви кметът на Сливен Стефан Радев по време на срещата с представители на двата института. "Безспорно е, че имаме нужда от културни институти, но проблемът е свързан не със съществуването им, а с издръжката им и дали тя е по силите ни. Общината харчи пари на данъкоплатците и затова те трябва да знаят къде отиват парите им", посочи Радев. "Културата не може да се тегли и мери, колко точно ни трябва, но финансовите ресурси на общината са точно заложени, а основен източник на финансиране са данъците на хората. Именно затова искам да погледнем критично на нещата и това да ни помогне да излезем на нов път на стабилност и растеж", каза още в обръщението си към присъстващите кметът.


След като изтъкнаха достойнствата и постиженията на всеки от един от културните институти, представителната група от протестиращи заявиха готовността си да помогнат за намирането на правилния начин за разрешаване на ситуацията, от която да са доволни и двете страни. Кметът отправи препоръки към ръководствата им да потърсят възможност и за участие в програми, финансиращи подобни дейности, а също и помощ в лицето на държавата.