Папата: Европа да продължи с приема на мигранти

Арт и Стил

11-01-2016, 15:59

Снимка:

crisismagazine.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Книгата му "Името на Бог е Милосърдие" излиза утре

Папа Франциск призова европейските правителства да продължат да приемат мигранти, въпреки притесненията заради сигурността и тероризма, които той заяви, че заплашват статута на Европа като "фар за човечеството". Говорейки за масовите сексуални насилия в Кьолн папата, заяви, цитиран от Франс прес, че настоящата вълна от мигранти изглежда подкопава основите на хуманистичния дух, който Европа винаги е обичала и защитавала.


Той обаче допълни, че не трябва да има загуба на ценности и принципи на хуманност, зачитане на достойнството на всеки човек, въпреки че има доказателства, че в някои моменти от историята тежестта е трудна да се понесе. Признавайки, че притокът от бежанци, основно от Близкия изток и Африка, е бил трудно бреме, папата заяви, че е сигурен, че Европа ще може да намери "правилния баланс между двете морални отговорности да защити правата на гражданите си и да се гарантира помощ и прием на бежанци".


Папа Франциск излага в първата си книга, откакто е на поста, тезата да се подчертава милосърдното лице на Католическата църква. Творбата, озаглавена "Името на Бог е Милосърдие", излиза официално утре. Тя представлява разговор в 100 страници с италианския журналист Андрея Торниели и е посветена на Свещената година на милосърдието, обявена от папата.