Станишев: Общ ляв президент и гласове от центъра

Политика

11-01-2016, 17:24

Снимка:

ПЕС / архив

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Бокова на върха на ООН ще е победа и за правителството на Борисов, каза президентът на ПЕС

Президентът на ПЕС Сергей Станишев призова за обща кандидатура за президент на левите партии БСП, АБВ, Социалдемократи и др. на предстоящите президентски избори у нас през есента. Това стана на традиционната  следновогодишна среща с български журналисти в европейския офис на Станишев в София.

„Обективната необходимост е сближаване на политиката на левите партии и президентските избори могат да бъдат първи тест и първа крачка към това“, каза президентът на ПЕС. И допълни:„Залогът е много голям, страната се нуждае от алтернатива. В БСП има много силна тенденция да се говори за миналото, а е необходим разговор за бъдещето“. По думите му левите трябва да отговорят на няколко важни въпроса – дали ще се занимават със себе си или ще предлагат промени на обществото.

„Единствено БСП може да е алтернатива на сегашното статукво, но искам да видя много повече опозиционност “, каза Станишев. И заяви:"БСП трябва да се отвори към активната част от населението, към хората-професионалисти. БСП не трябва да се затваря в собствения си електорат и да угаждана собствените си членове. Това не е достатъчно за спечелване на избори и БСП трябва много по-активно да навлезе в центъра, защото противното би било политическа и изборна катастрофа за БСП. Не бива да отваряме поле други политически формации или нови такива да превземат политическия център в България – това са хората, които ще кажат „аз не съм ГЕРБ, не съм БСП, не съм реформатор, нямам политически ангажименти“.

"Важно е като говорим за лявото не да декларираме ляв завой постоянно, а да действаме конкретно и по-национално, отбеляза Станишев. И допълни:“Фалшиво е противопоставянето на това дали БСП е русофилска или проевропейска партия. БСП винаги е била широко скроена партия – нашият стратегически избор е за ЕС, но всички добре разбираме, че голяма част от българите са исторически русофили – аз съм такъв, но тези теми не трябва да се противопоставят, защото бъдещето на България е свързано с Европейския съюз“.

„За мен е изключително важно конгресът на БСП да премине в атмосфера на градивност и да бъде първа стъпка към успешна президентска кампания“, каза соцлидерът по повод на предстоящия най-висш форум на червените. Станишев посочи, че за подобен резултат е необходима силна обща кандидатура на левите партии у нас. БСП трябва да излъчи кандидатура, която да привлече не само членове и симпатизанти, но това изисква активна политика на БСП към гражданското общество, но и към другите леви формации“, подчерта Станишев.

Президентът на ПЕС коментира и предстоящия избор на генерален секретар на ООН като много важно събитие за България. Както е известно, в публичното пространство усилено циркулират имената на сегашния генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомосар Кристалина Георгиева. Само преди дни външният министър Даниел Митов заяви, че „България ще заложи на разпознаваема фигура, която може да постигне консенсус между страните-членки на ООН, от които зависи избора“.„България има кандидатура в лицето на Ирина Бокова, която може да постигне този резултат“, отбеляза Станишев. И допълни, че това би било успех за кабинета на премиера Бойко Борисов:“Евентуалният избор на Бокова за поста би бил успех за страната ни и за правителството на България“. По думите му сегашният генерален секретар на ЮНЕСКО се ползва с голям личен авторитет в САЩ, Русия, ЕС и Китай. „Страната ни има уникален шанс, кото се случва веднъж на няколко поколения като възможност и тя не бива да бъде пропилявана заради нечии лични или политически интереси“, каза още той. Президентът на европейките социалисти подчерта, че от голямо значение е активната международна кампания на страната ни за кандидатурата на Бокова за този пост. „Ако ние даваме объркващи сигнали, със сигурност ще се появят много други кандидати от нашия регион и тогава този шанс ще бъде пропилян и това би било огромен грях пред страната ни“, каза лидерът на ПЕС. 

Очаквано, Станишев се спря и на случващото се в ДПС: “Няма как да не съм доволен, че господин Местан в неговата последна пресконференция изясни един въпрос, обвит с много спекулации – затова кой свали кабинетът „Орешарски“. В т.ч. и в БСП имаше много спекулации по тази тема, но доскорошният лидер на ДПС ясно призна това свое „постижение““. „Много е странно една партия да сваля собствено правителство, в което участва съвсем официално. Очевидно тук е имало политическа сделка в този момент“, каза още Станишев. „Не знам дали този акт е било съгласувано в същото посолство, което през последните седмици приема Местан“, допълни Станишев. По думите му в момента върви спукулация по темата как ще се разделят избирателите на ДПС при евентуален нов политически проект на Местан. И прогнозира тотална изолация на доскорошния председател на ДПС от страна на останалите партии в България:“За мен един политически проект, над който тегне съмнението, че се управлява от друга държава в частност от Анкара, би бил неприемлив партньор за която и да е политическа партия“.  

В България предсрочни избори винаги са възможни, коментира Станишев. "Искам да ви припомня, че едва ли някой в края на 2012 година е очаквал че в началото на 2013-тагодина ще има такъв изблик на недоволство, което да доведе до предсрочен вот", каза той. И допълни:“Въпросът е дали управляващите биха позволили това в резултат на някаква конюнктура и сметка или в резултат на други процеси. Трудно може да се прогнозира, честно казано“.  

Европа не се разпада, но се променя. ЕС е най-успешният проект в света, но европейските социалисти имат амбицията да се върне очакването за по-добър живот на европейците“, коментира още президентът на ПЕС. „Ръстът на страхове, на ксенофобия и краен национализъм е пряка реакция на инертните действия на стария континент, европейската бюрокрация кара по стария начин и не отговаря на новите опасности“, подчерта той. По думите му новите реалности изискват  политически решения за повече Европа там, „където имаме общи интереси, но по правилния начин“.

"Бежанската криза изисква много повече обща европейска политика и за емиграцията и за приемането на бежанците, както и за укрепването на външните граници, но и много по-активна роля на ЕС за постигане на мир в съседните региони", посочи Станишев. И подчерта необходимостта от по-голямо взаимодействие на ЕС със САЩ Русия и Китай. Президентът на ПЕС очерта основните теми пред левите в Европа през идните месеци – бъдещето на левицата в ще бъде в основата на дебат през пролетта във Франция, социалистите ще работят за задействането на „План Маршал“ по отношение на младежите в ЕС и създаването на „Детска гаранция“, която да се бори срещу бедността при децата вСъюза.  

Традиционната първа среща за годината на Станишев с  българските медии завършва обикновено с късмети и новогодишна баница. Президентът на ПЕС тази година изтегли семеен късмет, свързан с половинката му Моника:“На теб се пада път далечен, да скиташ много си обречен. Но тук в родната ти къща една любов ще те завръща“.