Сурвакат институциите по повод Василица

Животът

12-01-2016, 10:53

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Център „Амалипе” за седма година отбелязва ромския празник

За седма поредна година център „Амалипе” организира инициативи в област Велико Търново, посветени на Василица – Ромската Нова година. Утре – 13 януари, от 10:00 часа, малките сурвакари от СОУ ,,В. Комаров”, гр. Велико Търново ще гостуват на областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев,  а от 11:00 часа - на кмета инж. Даниел Панов.

В 10:00 часа сурвакарите от ОУ ,,Васил Левски” с. Леденик и от ОУ ,,Христо Смирненски” с. Водолей ще представят своята празнична програма пред Регионален инспекторат по образование - В.Търново, а от 11:00 часа ще гостуват на Регионална здравна инспекция – В. Търново.

Кметът на Община Лясковец г-жа Ивелина Гецова ще посрещне  в 10:00 часа малчуганите от Детски център ,,Мост на надеждата”, които са подготвили специална програма, посветена на ромския празник.

Център за развитие на общността гр. Павликени ще отбележи Василица в Народно Читалище „Бачо Киро” , гр. Бяла Черква от 13:00 часа. Групи ученици от ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий”, с. Батак, ОУ „Филип Тотю”, с. Върбовка, ОУ „Бачо Киро”, гр. Бяла Черква, ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Павликени, СОУ„Бачо Киро”, гр. Павликени и ОУ „Христо Ботев”, с. Недан, ще представят танци и песни , както и ще пресъздадат традици ите на празника . В късния следобед Василка Костадинова ще отвори вратите на своя дом, за да ни пренесе в света на ромската култура и бит, пресъздавайки традиционния обичай.

На 14.01.2016 г от 11:00 часа,  учениците от ОУ ,,Пайсии Хилендарски” град Горна Оряховица, ще сурвакат Кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Сурвакарските наричания ще бъдат изпълнени на български и ромски език, както и на калдарашки.