Сирийската опозиция: Мирни преговори само ако спрат чуждестранните бомби

Свят

12-01-2016, 12:22

Снимка:

ria.ru600

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Дамаск също да спазва международното право, отвърна Оланд на срещата в Париж

Представителят на сирийските опозиционни групи и бивш премиер Раид Хиджаб заяви, че няма да има мирни преговори докато "чуждестранни сили" бомбардират страната. През декември Хиджаб беше избран за координатор на няколко опозиционни групи, които се подготвяха за преговори с правителството в Дамаск. "Ние не можем да преговаряме с режима, докато чуждестранни сили бомбардират сирийския народ", каза Хиджаб, цитиран от БГНЕС, след преговори с френския президент Франсоа Оланд в Париж.


Неговото посещение във Франция идва две седмици преди предложените мирни преговори за приключване на конфликта в Сирия, който продължава вече почти пет години. "Искаме да преговаряме, сериозни сме, но за това трябва да бъдат изпълнени условия", допълни Хиджаб.


Френският държавен глава заяви от своя страна, че правителството в Дамаск също трябва да спре "безразборните бомбардирания и политики, целящи да подложат на глад цели селища в очебийно нарушаване на международното право". Той също така призова за "незабавни хуманитарни мерки" в областите под обсада като бунтовническият град Мадая, където най-малко 28 души са загинали от недохранване заради блокада на правителството. А общо 400 бедстват шести месец, затворени в местна болница и страдат от глад и болести, съобщиха по-рано днес от ООН по повод пратеният вчера хуманитарен конвой с помощи за Мадая.