Експерт: Мийте бурканите със зимнина, внимавайте за гризачи

Потвърден е случай на туларемия в пловдивската университетска болница

Случай на туларемия е потвърден в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Пациентката се лекува в пловдивската университетска болница, но все още не е ясно къде точно се е заразила. Заболяването се разпространява от мишки и плъхове, и не се беше проявявало до миналата година. Според директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, случаите през 2015-а показват, че туларемията се е разпространила в Южна България. Той препоръча пред БНР повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в дома си.


"Да кажа на колегите лекари, при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия. За туларемия трябва да бъдат изследвани хората с тежки пневмонии. Ако в мазето си държиш картофи, където има мишки или плъхове, чрез техните екскременти се заразяват хората и ако ти тези картофи ги белиш и след това не си миеш ръцете, рисково е всичко това, което се ползва за храна, което е зимнина, трябва много добре да се измива. Също така, на бурканите трябва предварително да се измиват капачките, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим", дава своите насоки експертът.


Потвърдените случаи на свински грип в София вече са три, съобщи още проф. Кантарджиев. Още един случай на този щам на грипа е бил потвърден и в Сливен.