Пловдив пръв получи одобрение на ЕС за инвестиционната си програма

Мисия Пловдив

12-01-2016, 15:02

Снимка:

©Община Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

То включва следващия програмен период на "Региони в растеж" и е за над 80 млн. лева

Пловдив е първият град в страната с одобрена инвестиционна програма за следващия програмен период на ЕС по програма "Региони в растеж". Кметът Иван Тотев уточни, че фактът е оповестен в първия работен ден на 2016 г. на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата й стойност е над 80 млн. лева и визира бъдещото развитие на три основни градски зони с множество разработени проекти във всяка една от тях. По думите му Пловдив е избран сред общо 39 града, като 9 от тях са представили инвестицонни програми, но само пловдивската е одобрена.


"Очакваме до края на месец май да сключим поне половината от договорите за проектите, предвидени в програмата ни и ще ги завършим до 2018-та година", заяви кметът и припомни, че точно през 2018-та година се очаква МРРБ да преразгледа инвестиционните програми на общините, които са изпълнили най-много проекти и усвоили най-много пари, което ще даде на местната администрация да усвои до 150% над предвидените пари. Сумите, които градът трябва да получи от "Региони в растеж“, са предвидени за три обособени зони на Пловдив, които са разделени на Социална, Индустриална или Икономическа и така наречената Зона с обществен характер.


Най-голяма е Зоната със социални функции - между моста на Панаира, моста на Адата, бул. "Княгиня Мария – Луиза", до Източната порта, за която са подготвени най-много проекти, предвиждащи пълното благоустрояване на улици и междублокови пространства. Тотев подчерта, че за повечето от проектите в Зоната вече са издадени и строителни разрешения. Общата стойност на проектите е около 9 млн. лв., като половината от средствата ще бъдат усвоени по проект "Образователна инсфраструктура", предвиждаща изграждане на две училища, детски градини и ясли.


Със средства от ЕС ще бъде оформена и втората зона с преобладаващ обществен характер – Централна гара. 4 млн. лв. ще бъдат усвоени в изграждането на предгаровия площад и подземната му връзка с бул. "Христо Ботев". Ще бъде подменено осветлението и оформени тротоарите, а в реализацията на проекта ще бъдат привлечени и средства от други източници, сред които и по ОП "Транспорт".


Третата зона е икономическата - Гладно поле, която обхваща много по-голяма част от територията на бившите военни поделения. По думите на Тотев в нея ще бъде изграден висок технологичен център на висшите учебни заведения в града, бизнес център, градска галерия. Стойността на проектите е 9 млн. лв., които ще бъдат усвоени основно в изграждане на уличната и подземната инфраструктура. Част от средствата в инвестиционната програма на Пловдив са предвидени за безплатно саниране на сгради на обща стойност 18 млн. лева, подчерта още кметът Иван Тотев.