НАП подхвана 300 с малки доходи, но с луксозни домове и лимузини

Портфейл

13-01-2016, 11:24

Снимка:

©БНТ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов данък за придобиване на имущество

Данъчните правят всеки месец селекция на рискови физически лица

Националната агенция за приходите взе на фокус 300 души със скъпи недвижими имоти и автомобили. Те се проверяват от данъчните, защото в последните години са се осигурявали на минималния осигурителен доход. Сред тях са и собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини, поясняват от приходната агенция. Данъчните отбелязват, че всеки месец се прави селекция на рискови физически лица. Анализът обхващал официалните им доходи и съпоставката с данните за недвижимите имоти и превозни средства. Те автоматично постъпвали в НАП от полицията и общинските власти.


Проверки и ревизии инспекторите на НАП предприемали в случаи, в които нямало логично обяснение на произхода на средствата за скъпите покупки. Те облагат недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. От НАП подчертават, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода за онези, които са укрили данъци в особено големи размери.


Близо година данъчните ежемесечно търсели по телефона или пък се срещали лично с работници, чиито заплати са били в размер равен или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност и са напуснали или са били уволнени. Целта на тези разговори и срещи е да се установи при какви условия са работили служителите, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски. Данъчните целят да разберат и дали служителите са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане. Често се случвало напусналите работници да разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки. Именно тези данни стояли в основата на проверките и ревизиите със значителни разкрия, поясняват още от приходната агенция.


Заместник-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова коментира по повод проверките, че луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. По думите й, въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Тя подчерта, че агенцията разполага с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите, и я използва постоянно.