Националният омбудсман ще предложи въвеждането на еднодневни винетки

Мисия Добрич

13-01-2016, 16:47

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Националният омбудсман Мая Манолова идва в Старата столица

Мая Манолова смята, че има нужда да бъдат разкрити постоянно действащи изнесени приемни на омбудсмана

Националният омбудсман Мая Манолова ще предложи да бъдат въведени еднодневни винетни стикери, които да се продават на минимална цена и при облекчен ред.
Поскъпването на винетките е особено несправедливо за хората от малките селища, които ползват републикански пътища само по няколко пъти в годината, и така за инцидентни пътувания плащат цялата годишна такса за стикер. Затова ще предложа промени в наредбата за регламентиране на видовете винетки, като бъдат въведени и еднодневни, и ще отправя своето предложение до премиера още до края на седмицата, заяви Мая Манолова на пресконференция в Добрич. По думите й другото възможно решение е да се намалят цените на седмичните винетки. Националният омбудсман смята за справедливо и искането на протестиращите срещу поскъпването на стикерите да бъдат въведени алтернативни трасета на пътищата, за които се изисква винетка.

Освен това Мая Манолова обеща да поиска доклад от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова с приоритетите при рехабилитация на пътищата в област Добрич.
Мая Манолова ще апелира към новите общински съвети в цялата страна да изберат местни обществени посредници, на които е готова да окаже методическа помощ. Институцията на националния омбудсман е подготвила примерен правилник, който ще бъде изпратен до всички общини. Според Манолова при предишните общински съвети е имало само 11 омбудсмани. Обществените посредници по места могат да накарат администрацията да работи бързо и прозрачно, местните омбудсмани ще бъдат моите "очи и уши" навсякъде, каза Манолова. Тя добави, че има нужда да бъдат разкрити постоянно действащи изнесени приемни на националния омбудсман във всеки икономически район на страната.
Националният омбудсман откри днес в Добрич приемна за граждани и се срещна с представители на граждански сдружения. В приемната бяха обсъдени още допълнителните средства, които се събират под формата на дарения в добрички училища и детски градини.

Манолова е разговаряла с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с областния управител Детелина Николова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен