Още един германски турист почина след кървавата баня в Истанбул

Премиерът Давутоглу и министри поставиха цветя на лобното място

Турският премиер Ахмед Давутоглу със съпругата си и министри от кабинета посетиха днес площада "Султан Ахмед" в Истанбул и постави цветя на лобното място, където вчера беше извършен бомбен атентат, предаде кореспондент на БНР. С Давутоглу беше и германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, който пристигна във връзка с атентата. Германският министър заяви, че няма доказателства, че германци са били обект на вчерашния самоубийствен атентат в града. Де Мезиер добави, че не вижда причина хората да променят плановете си за пътуване в Турция след атаката. Вчера обаче Германия, а също Дания и други европейски страни призоваха своите граждани да избягват пътуванията в Турция.


По данни на турските власти в момента в болниците се намират деветима германски граждани, един норвежец и един перуанец. Единият от германците е починал. Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала съобщи на пресконференция, че атентаторът от Истанбул е бил регистриран от турските власти, но не е бил в списъка на издирваните лица. Министърът потвърди информацията, публикувана в турски медии, че преди седмица заподозреният е дал пръстов отпечатък. Според медиите извършителят на самоубийствения атентат се казвал Набил Фалди и е роден в Саудитска Арабия през 1988 година.


Името на извършителя не фигурира в нашия списък с издирвани лица, няма го и в списъците, представени ни от други държави, каза турският министър. Той използва случая, за да изтъкне необходимостта от сътрудничество между държавите. В борбата срещу ДАЕШ и радикалните терористични организации досега са били задържани 3318 души от 124 държави, като 87 от тях са германци. Това нападение бе извършено срещу човечеството, срещу нашата държава. Гостите в нашата страна за нас са като наши собствени граждани, заяви турският вътрешен министър.