Лавина затрупа скиори в Алпите, двама загинали

Свят

14-01-2016, 08:03

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ударени са и група от 19 ученици и учителя им

Най-малко трима са загиналите от лавината, която удари Френските Алпи, а 20 са изчезнали или тежко ранени.  Снегът ударил скиори, включително 19 деца и учител, в Лес Дю Алпс около 18 часа българско време. Те се пускали по изключително трудната писта "Черният гребен", която била затворена заради опасност за сигурността, пише в. "24 часа".
Тялото на 14-годишно момче е било открито под лавината. 16-годишно момиче е загинало по-късно от раните си в болница. Украинец, който не е бил с групата, също е починал под лавината. Три от децата, които са учели в лицея "Антоан дьо Сен Екзюпери" в Лион са открити, като не са регирали на спасителите. Техният учител също е измъкнат в безсъзнание от под снега.
"Теоретично, всички от ученическата екскурзия са открити. Продължаваме да търсим, за да няма и други жертви", коментира правителствения представител Жан-Пол Бонетаин. Жандармерията се е включила в спасителната операция в курорта, който е на около 40 километра югоизточно от Гранобъл.
Над 100 човека и 3 обучени кучета претърсват терена. Пратени са три хеликоптера, като на единия има термокамера от последно поколение.
Операцията е силно застрашена заради падналия мрак и продължаващата опаснот от лавини.