Шефовете ще могат да четат личната кореспонденция на служителите си

Общество

14-01-2016, 08:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Решението на ЕСПЧ засяга имейлите, които се пращат и получават в рамките на работния ден, както и съобщенията в WhatsApp и Yahoo Messanger

Шефовете могат да четат личната кореспонденция на своите служители, но само в работно време. Това отсъди Европейският съд по правата на човека по дело, заведено през 2007 година, съобщи бТВ.
Решението на съда засяга имейлите, които се пращат и получават в рамките на работния ден, както и съобщенията в програми за незабавна комуникация като WhatsApp и Yahoo Messanger. Практиката на Европейския съд е задължителна за всички държави, които са ратифицирали безусловно Европейската конвенция за защита правата на човека. В това число влиза и България, чиято конституция прокламира, че "свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени". Изключение от това правило в България се допуска само след решение на съд, когато това се налага за разкриване на тежки престъпления.
Делото пред Европейския съд бе заведено от уволнен румънски инженер срещу работодателя му за нарушаване на правото му на лична кореспонденция. Съдът обаче взема страната на фирмата и отсъди, че мениджърите имат право да следят дали работниците изпълняват професионално възложените им задачи.
Оказва се, че румънецът е използвал служебния си компютър за чатове с роднини и приятели в нарушение на разпоредбите, наложени от работодателя му. По време на делото цялата му кореспонденция беше приложена като законно доказателство срещу него.