Повече водолюбиви птици в Дуранкулашкото езеро

Животът

14-01-2016, 12:15

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Ще ги броят на 16 и 17 януари

Очаква се студената вълна в края на седмицата да доведе от север повече водолюбиви птици в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс. Сега в защитената зона зимуват около 5000-6000 червеногуши и 3000-4000 белочели гъски, съобщи на БТА Даниел Митев, експерт в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. По думите му топлата зима и ловната преса около двете езера са намалили необичайно много числеността на белочелите гъски.
Доброволци на БДЗП ще установят колко точно са крилатите обитатели на езерата при предстоящото среднозимно преброяване на водолюбивите птици на 16 и 17 януари, каза експертът. Природозащитниците ще насочат бинокли в десетина точки в защитената зона и по морския бряг от българо-румънската граница до залива Зеленка край Каварна. Очаква се в акцията да се включат 25 доброволци.
Шабленското и Дуранкулашкото езеро обичайно са убежище през зимата за над 80 на сто от световната популация на червеногушата гъска. Птицата е световно застрашен вид. БДЗП се присъедини към усилията за опазване на редкия вид чрез проекта "Сигурно убежище за червеногушата гъска", който осъществи в крайморска Добруджа по програмата "LIFE плюс" на Европейския съюз.