Над 100 книги кандидатстват за награда “Христо Фотев”

Мисия Бургас

14-01-2016, 13:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

По традиция наградите от конкурса се връчват на рождения ден на поета, 25 март - Благовещение

Тази година над 100 книги се състезават за престижната награда в конкурса на името на обичания от цяла България бургаски поет Христо Фотев. Това превръща литературното събитие в едно от най-големите у нас. Оказаното внимание е и своеобразна почит към паметта на гигантския талант на Фотев.
Вчера се проведе заседание на 12-членния организационен комитет на националния конкурс. Гласувано е журито на петото издание да бъде съставено от петима души - представители на Съюза на българските писатели София, Сдружението на българските писатели София, Община Бургас и сдружение "Бургаска писателска общност".
По традиция наградите от конкурса се връчват на рождения ден на поета, 25 март - Благовещение. Акценти в официалната церемония са спектакъл по стихове на Фотев - тази година с участието на актьора Доси Досев - близък приятел на поета, и тържествено връчване на наградите, осигурени от Министерството на културата, Община Бургас и Съюза на българските писатели. Статуетката "Перо", изработена от скулптора Валери Желязков, се връчва от председателя на СБП Боян Ангелов. Кметът на Бургас Димитър Николов и представител на Министерството на културата връчват парична премия на наградените.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен