Ще се прави проект за демонтаж на паметника пред НДК

Мисия София

14-01-2016, 13:43

Снимка:

ploshtadslaveikov.com

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кметът на София не се ангажира със срокове

Предстои да се направи проект за демонтиране на паметника до НДК, обяви пред журналисти Йорданка Фандъкова по време на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС) във връзка с решението на ВАС монументът да бъде демонтиран, съобщи Фокус. "СОС взе това решение преди 2 години, но с оглед на съдебните процедури бяхме длъжни да изчакаме решението на съда. Във връзка с изпълнението на решението сега предстои да се направи проект за демонтиране", заяви Фандъкова.


Според нея било важно да няма никакъв риск за скулптурните елементи и да се намери подходящото място за експониране. "Дотогава в решението на СОС се казва, че трябва да бъдат съхранявани скулптурните фигури в Музея за история на София и там има готовност за това", посочи тя.


"Демонтирането е с цел и опазване на околното пространство, така че да не се разрушат настилките и запазването на скулптурните елементи изисква сериозен проект. Ще възложа изготвянето му и след като той бъде готов, ще се разгледа и тогава трябва да се обяви процедура за избор на изпълнител", обясни кметът и добави, че няма как да даде срокове, защото е възможно отново да има обжалване.


"Не предвиждам на този етап в София да има зам.-кмет по сигурността", каза още тя във връзка с позицията на общинските съветници от БСП. "Аз съм ангажирана с този процес. Имаме шеф на дирекция "Сигурност" и много активна постоянна комисия в СОС, в която всички общински съветници са много активни и постоянно изискват от органите на реда и СДВР", посочи Фандъкова.


Тя добави, че ако прецени, че в някакъв момент е възможно и необходимо да има зам.-кмет по сигурността, няма никакъв проблем да се направи такова предложение. "В началото на годината и на първата сесия е нормално политическите сили да направят своите партийни декларации, така че декларацията на БСП я приемам по този начин", заяви кметът.


"Във връзка с това, което се случи в началото на годината в Германия, беше абсолютно обяснима тревогата на всички и още повече на хората, които живеят в близост до центъра за настаняване на бежанци в кв. "Овча купел", смята тя. Според нея в ситуацията, в която се намира цяла Европа усилията е необходимо да бъдат постоянни, и да се наблюдава за евентуална промяна в обстановката.