Скултор превърна болни дървета в арт инсталации

Мисия Бургас

14-01-2016, 13:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Горната им част бе отрязана на височина 3-4 метра

Община Бургас подкрепя всички форми на изкуството, които превръщат града във вдъхновяващо място. Нов арт проект показва, че малко фантазия може да преобрази дори най-сивото и скучно място.

Вече е напълно завършена скулптурата от дърво в зеления остров на бул. "Стефан Стамболов", между хотелите "Космос" и "Аква". На нейно място имаше две стари и болни дървета от вида чинар, които застрашаваха сигурността на многобройните автомобили и пешеходци, преминаващи в района. Горната им част бе отрязана на височина 3-4 метра, а останалото послужи за основа на новата арт инсталация. За нейната направа са използвани дърво, камък и метал, вплетени в ефектна композиция. За изпълнението на проекта Община Бургас ангажира известния скулптор Красимир Слабаков. Той се справи със задачата за 52 дни, като работеше дори и в лоши атмосферни условия, но от дъжд и сняг го предпазваше специален навес. Скулпторът разказа, че по време на работата си се е срещнал със стотици бургазлии, които му казвали добра дума, носили му кафе, храна.

"Радвам се за дадената ми възможност да направя нещо красиво, което се харесва", заяви Красимир Слабаков.

Композицията няма име и това е търсена провокация, защото всеки открива в нея нещо различно. Някои казват, че е петолиние с разбъркани ноти, други виждат каменни котви.