Национално сдружение "Българска домашна ракия" основаха в Пловдив

Животът

14-01-2016, 14:28

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Ще го регистрират до седмица в съда

Ще си търсим и отстояваме правата по всякакъв начин, ако трябва ще огранизираме стачки и ще затваряме пътища, но настояваме да се върне старият закон. Тази цел събра в Пловдив над 200 казанджии от страната на учредително събрание на Национално сдружение "Българска домашна ракия", предаде Радио Пловдив. Гражданската структура с нестопанска цел ще бъде регистрирана до седмица в Окръжния съд в Пловдив след като бъде избран Управителен съвет, обясни Стоил Атанасов от Браниполе, основен инициатор за създаването на браншовата структура.


Собствениците на казани за варене на ракия настояват да се отмени ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината – от юли до декември, и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Искането е разрешеният обем да е до 1000 литра и ракиджийниците да работят целогодишно.
"Всичко се прави заради интересите на три – четири големи винзавода, които си имат лобита сред депутатите", заяви Светослав Йорданов от Димитровград. Той подчерта, че хората знаят какво е качествена ракия и няма да се увеличи потреблението на продукцията на винзаводите, тъй като в нея има спирт. Йорданов уточни, че тъй като държавата не може да се справи със сивия сектор, който е близо 2/3 от бранша, посяга на лицензираните собственици на казани, но така бюджетът се лишава и от техните такси и налози. Хазната губи, но със сигурност ще се увеличат работещите в сивия сектор, категоричен е казанджията от Димитровград.


Колегата му от Монтана Евгени Стоянов обясни, че преди три месеца по всички правила е изградил дестилерия с четири казана и обем 1000 литра, а направената инвестиция е 170 000 лева, от които 40 000 са кредит. Само утайниците, които са направени по изискване на РИОСВ, струват близо 30 хиляди лева. Стоянов задочно попита депутатите как да си погасява задълженията по кредита и с какво да се издържа, след като в момента е принуден да не работи.


Атанас Рашев от варненското село Страшимирово каза, че от 13 години е казанджия, но не помни подобни законови рестрикции. "Ако има някой технолог, нека ми обясни как в 300-литров казан да се сложи продукцията от едно дърво в градината и след това да се получи ракия!", призова Рашев. Той предупреди, че са засегнати интересите на обикновените хора по селата, но според него, те ще започнат да си правят самоделни казани.