Световно по шорттрек за юноши и девойки в София

Спорт

14-01-2016, 15:35

Снимка:

интернет

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Канадски триумф в шорттрека

Кореец бие на 1500 м шорттрек

Шампионата ще се проведе в Зимния дворец от 29 до 31 януари

Рекорден брой от 200 състезатели, от които 114 момчета и 86 момичета, ще стартират на световното първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в Зимния дворец в София (29-31 януари).

Представителите на 37 държави са покрили специални нормативи, за да добият право за участие в шампионата. България ще бъде представена от петима състезатели.

При девойките ще стартира най-добрата ни кънкьорка в момента Катрин Маноилова, Марина Луканова и дебютантката Мария Гъркова, а при юношите – Димитър Георгиев и Клаудио Насри. В момента Катрин се подготвя в Германия, където участва в лагера на националния им отбор. Както се знае, треньор на немците е българинът Мирослав Бояджиев.

Състезателите ни са амбицирани да покажат най-доброто от себе си пред родна публика, като голямата им мечта е да стигнат до полуфинал на някоя от дистанциите, както и да подобрят личните си постижения.

„Не искам да натоварвам момчетата и момичетата с прекомерни очаквания, но смятам, че няколко полуфинала и един финал на Катрин например са напълно във възможностите им – заяви председателят на организационния комитет на шампионата – трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова.

- През 2012 г. подменихме състава на националния отбор и разчитаме предимно на тези юноши, които ни представят и на всички форуми за мъже и жени, така че вече имат известен опит зад гърба си.

Така че очаквам световното да се превърне в един спортен празник, защото България не е приемала такова голямо първенство по кънки от световното първенство през 2010 г. Убедена съм, че доста от състезателите, които ще дойдат у нас, ще са в състава на националните си отбори за Олимпиадата в Пьончан през 2018 г.”

Входът за публиката ще е безплатен, а патрон на световното е министърът на спорта Красен Кралев. Раданова разкри още, че за 2016 г. на Българската федерация по кънки ще й бъде отпуснат бюджет от 500 000 лв. от Министерството на спорта, който според нея е достатъчен за подготовка на основните състезатели.