Преместиха в Пловдив иракчаните от хасковското инфекциозно

Животът

15-01-2016, 10:32

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

До две седмици ще излязат резултатите от изследванията им

След дипломатическа визита приетите в хасковското инфекциозно отделение шестима иракчани бяха преместени в Пловдив. Чужденците постъпиха в болницата, след като в Харманли от остра вирусна инфекция издъхна тяхна 22-годишна родственица. Преместването на пациентите в специализираната клиника станало по тяхно желание, когато ги посетили иракските дипломати, които оставили и 6 кашона дарения за МБАЛ-Хасково.


Все още не са излезли изследванията им. Работната диагноза бе остра вирусна инфекция с неспецифичен обрив. Те бяха стабилизирани в хасковската болница във вторник. 44-годишна иракчанка с трите й деца - момичета на 14 и 18 г. и момче на 11 г., братовчедка им на 20 г. и чичото на 25 г. бяха приети с обриви, температура, диария и болки в корема. Групата е регистрирана в центъра в новозагорското с. Баня, откъдето решили да тръгнат с микробус през Сърбия за Западна Европа. По пътя возилото се развалило и така бежанците били открити и транспортирани за кратко в лагера в Харманли. След като от ръководството разбрали, че хората са болни, те били пратени в хасковското инфекциозно.


Аутопсията на починалата им роднина показва, че причина за смъртта не е само вирусната инфекция, а комплекс от фактори. "Те са стрес, изтощение и други. До две седмици ще излязат резултатите от пуснатите изследвания", коментираха лекари, цитирани от "24 часа". Случаят се наблюдава и от харманлийската районна прокуратура.