Богослужебните одежди на Левски наредиха в "Св. София" за поклонение

Животът

15-01-2016, 11:01

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Съхраняват се в сопотския девически манастир "Св. Спас", където се е замонашил

Богослужебните одежди на йеродякон Игнатий - Васил Левски, ще бъдат изложени днес в столичния храм "Св. София", предаде БГНЕС. Вероятно със същите одежди той е бил ръкоположен. Те ще останат в храма за поклонение до края на февруари. Става дума за дяконски стихар и орар. Те се съхраняват в сопотския девически манастир "Св. Спас", в който Васил Иванов Кунчев е приел монашеството.


Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.


В църквата "Св. София – Премъдрост Божия" се съхранява и кичур от косите на Дякона, дарен на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски – първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен