Шокиращи текстове спират пешеходците, канят ги в Градската галерия

Пловдив Лайф

16-01-2016, 15:18

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Там е наредена изложбата "Образ и подобие" със 77 автопортрета на български творци


Провокативни надписи, някои от тях буквално шокиращи, привличат вниманието на пловдивчани на Главната от няколко дни. Вече стана ясно, че те са преразказ на картините, изложени в Градската художествена галерия. Изложбата "Образ и подобие", представяща 77 автопортрета на български творци, е проект на колекционера и меценат Николай Неделчев, а историята на надписите илюстрира желанието му да привлече младите хора в изложбените зали, предаде БГНЕС.


Истинският автопортрет не е това, което авторът рисува, когато се гледа в огледалото, казва колекционерът, а това, което вижда вътре в себе си. Най-добрите автопортрети стават, когато художникът надникне в душата си, види неща, не винаги светли и претвори видяното в произведение на изкуството. Това е доста сложен жанр и понякога и хората, които познават автора лично, се учудват, защото не са подозирали какво крие той в себе си. В този смисъл, и за самия колекционер, поръчал автопортретите, историята на изложбата и нейното възприятие имат известна доза детективски елемент.


Най-ценното на този проект е превръщането му в една времева капсула, която запечатва нивото на българското изобразително изкуство в определен момент. Всички творби са правени в последните две години, а възрастовият диапазон е много широк. Най- младият участник е 27 годишната Нора Ампова, а най- възрастният- 92 годишният Любен Зидаров. Разбираемо е, че и стиловете са във възможно най- богатия спектър на българското изобразително изкуство в момента. Сред участниците са Светлин Русев, Станимир Видев, Кокимото, Зоран Георгиев, Ясен Згуровски, Греди Асса, Стела Василева, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева и още много други.


Автопортретите са понякога честни до самобичуване, друг път сериозни като отношението на художника към себе си, разнолики и впечатляващи. А провокативните надписи на Главната, които стряскат в началото пловдивчани, а после ги карат да престъпят прага на галерията, са буквални описания на картините, видени както от рекламни експерти, така и от обикновени зрители. Преразказът с думи помага да се разбере отношението на публиката, затова във всеки нов град, където колекцията ще бъде показана, той ще бъде различен, направен от хората там. Пловдив, родният град на колекционера Николай Неделчев, е вторият град в страната след София, който приема изложбата, предстои тя да бъде показана и другаде в страната. В Пловдив тя ще остане до 10 февруари.