Австрия временно напуска Шенгенското споразумение

Свят

17-01-2016, 10:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Връща се тоталният граничен контрол

Австрия временно преустановява действието на Шенгенското споразумение по границите си и всеки, който ги пресича, трябва да показва документ за самоличност. За връщането на "тотален граничен контрол" съобщи канцлерът Вернер Файман в интервю за неделния брой на Oesterreich.
Изданието публикува в аванс част от разговора и в него премиерът съобщава още, че е назначил за министър на отбраната Ханс Петер Доскозил. Това е началникът на полицията в провинция Бургенланд, в която миналата година бяха открити задушени телата на над 70 нелегални имигранти. За тази трагедия са арестувани няколко трафиканти на хора, повечето от тях български граждани.
"Умишлено назначих Доскозил, защото е практичен човек, както и за да рестартираме правителствените усилия за следене на ситуацията с имигрантите и бежанците по границите ни", каза канцлерът. В интервю за Oesterreich Доскозил заявява, че иска да използва армията наравно със силите на вътрешното министерство за охрана на границите и овладяване на бежанската криза. Според него с вътрешния министър Йохана Микъл-Лайтнер имат идеални отношения и сега остава само и двете министерства да заработят в същия синхрон.
Файман повтори и това, което Микъл-Лайтнер каза ден по-рано - че няма да се пропускат имигранти, които няма да кандидатстват за бежански статут в Германия. "Също като Германия, и ние засилваме контрола по границите си и ще ускорим репатрирането на бежанци", добави той.
"Всеки, който идва при нас, ще бъде подложен на засилени проверки. Ако няма право на убежище или отхвърлим молбата му, той трябва да напусне Австрия", казва канцлерът в неделното интервю. Той повтаря още веднъж, че няма да се допускат икономически имигранти.
Според него ако ЕС не е в състояние да защити външните си граници, то сигурността на Шенгенското пространство е под въпрос. "В такъв случай всяка държава трябва сама да контролира националните си граници."
Канцлерът с необичайно остър тон критикува ЕС. "Шокиращо е, че заради оплетените си структури, ЕС не успява да реши бързо толкова важни проблеми като бежанската криза. Рискът е да реагираме с твърде малко и твърде късно."
Ако бързо не се осигури охраната на външните граници, то и ЕС е под въпрос, смята Файман.
Същото каза и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер - че страните членки не се справят с кризата с имигрантите и че възстановяването на националните граници може да унищожи вътрешния пазар. "Без Шенген, без свободно придвижване на работници, без свобода на движение на европейските граждани, няма смисъл и от еврото", каза той.
Канцлерът изрично подчертава в интервюто, че ще блокира финансовата подкрепя за всяка държава, която отказва да приеме бежанци. "Който не проявява солидарност по бежанския въпрос, трябва да се справи и с вето върху даренията."