Крадат 16 милиона с 30 мейла до богати компании

Най-доброто от печата

18-01-2016, 06:31

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Измамници използвали самоличността на висши мениджъри и наредили над 30 превода от 100 до 500 хил. евро

16 милиона лева са били източени от 10 европейски клона на международни компании само за 90 дни. Ужилването е извършено чрез кражба на самоличност на висши мениджъри, чрез които са били изпратени 30 имейла и наредени 30 превода за суми между 100 хил. и 500 хил. евро до края на декември 2015 г.

От тези пари измамниците са успели безпрепятствено да приберат 6 млн. лв., но благодарение на бързите действия на българските власти другите изпратени преводи на стойност 10 млн. лева са били блокирани по сметки в наши банки, преди да бъдат изтеглени.
Прокуратурата, ДАНС и МВР продължават разследването на една от най-сериозните трансгранични банди за измами и пране на пари, която бе разбита преди десетина дни в Пловдив.
Арестуваните 14 българи са били на най-ниското ниво в престъпната схема, като единствено успелият да избяга и обявен за издирване Георги Георгиев е бил малко по-високо в йерархията на международните измамници. Вече е установено, че Георгиев е успял да избяга с 2 млн. евро в брой, а разследващи имат оперативни данни, че при първите арести на пловдивските перачи на пари на 7 януари т.г. той все още се е намирал в България. Смята се, че до момента той се крие все още у нас с огромната сума в брой, като се опитва да уреди сигурни фалшиви документи, с които да напусне страната към Гърция или Румъния.
Мащабното разследване се извършва едновременно в България, Франция, Унгария и още 4 европейски държави, като по първоначални данни в схемата за кражба на милиони вероятно са участвали и бивши или настоящи банкови служители, както и вътрешни хора от някои от ужилените компании, смятат разследващи.
На крупната схема за кражба на пари първи се натъкнали от финансовото разузнаване на ДАНС, където на 29 декември м.г. постъпила информация, че преди дни пловдивчанин е създал дружество с капитал от 2 лева, а точно преди Коледа в неговата сметка постъпили 486 000 евро. След анализ и допълнителни проверки се установило, че ден преди Нова година същата фирма е трябвало да изтегли нови 500 000 евро.

Щом започнало разплитането на измамната схема, се разбрало, че в офисите на 10 големи компании в различни европейски градове за последните 90 дни са получавани странни почти идентични мейли. В основата на аферата е модерният социален инженеринг и кражбата на самоличност на висши мениджъри, обясняват от прокуратурата в Пловдив. Компаниите жертви са предварително много добре проучени, като измамниците са били сигурни, че всяка от фирмите има огромни банкови оперативни влогове, от които без проблем могат да бъдат наредени и прехвърлени суми до половин милион евро. Мошениците са разполагали и с вътрешнофирмени тайни данни, по какъв начин протича комуникацията в дадената корпорация и дори кога босът, от името на когото ще се нареди източването на пари, ще бъде в чужбина.
Разполагайки с всички тези детайли, финансовите бандити просто са чакали точния момент, за да изпратят всеки от 30-те имейла, установени до момента. Във всяко от изпратените електронни писма, нареждащи преводи, е имало различно основание като доставка на високотехнологична апратура, консултантски услуги или други обичайни за набелязаната компания операции.
Полицаи и прокурори от 6 държави, които в момента разследват аферата, са изумени, че според до момента установените случаи по всеки от изпратените фалшиви имейли по-късно са били направени огромни банкови преводи. В схемата със сигурност са засечени и поне трима чужденци, които са се представяли за доверени юристи и във всяка от държавите са се явявали в набелязаната компания, за да потвърдят необходимостта от кредита.
Смята се, че мозъкът на цялата измама се крие някъде из Европа и вероятно не е българин. Заради продължаващото разследване на 30 отделни крупни измами в 6 държави от местните власти там са помолили да се запазят в тайна имената на компаниите и градовете, в които са ужилените клонове. Все още се проверява дали няма и други неизвестни до момента измамени компании.
В България разследването по международната афера ще се води само за пране на пари, тъй като у нас няма измамени фирми, а само “бушони” на ниско ниво в престъпната схема е трябвало да изтеглят парите и да ги пренесат до все още неустановени локации в у нас и в чужбина. Между 20 и 30 дела за финансови измами в особено големи размери пък вече са образувани в 6-те европейски държави, където са регистрирани ужилените фирми, обяснява още от прокуратурата в Пловдив.
“Подобен аналог с теглене на крупни суми в брой досега не е имало. Това е новаторство”, уточни още зам. окръжният прокурор Галина Андреева.